Membranpumpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det grunnleggende arbeidsprinsippet til en membranpumpe.

En membranpumpe er en pumpe med positiv forskyvning som bruker en kombinasjon av den frem- og tilbakegående virkningen av en gummi, termoplast eller teflonmembran og passende ventiler på hver side av membranen (tilbakeslagsventil, spjeldventiler, klaffventiler , eller annen form for stengeventiler) for å pumpe et fluid.[1]

Det er tre hovedtyper membranpumper:

  1. De der membranen er forseglet med den ene siden i væsken som skal pumpes, og den andre i luft eller hydraulisk væske. Membranen er bøyd, slik at volumet i pumpekammeret økes og reduseres. Et par tilbakeslagsventiler forhindrer omvendt strømning av et fluid.
  2. De som bruker volumetrisk positiv forskyvning der drivmotoren til membranen er elektromekanisk, arbeider gjennom en sveiv- eller girmotor eller rent mekanisk, for eksempel med en spak eller et håndtak. Denne metoden bøyer membranen gjennom enkel mekanisk handling, og den ene siden av membranen er åpen for luft.[2]
  3. De som bruker en eller flere uforseglede membraner med fluidet som skal pumpes på begge sider. Membranen(e) igjen er bøyd, slik at volumet endres.

Når volumet til et kammer av økes (membranen beveger seg opp), synker trykket, og fluidet trekkes inn i kammeret.[3] Når kammertrykket senere øker fra redusert volum (membranen beveger seg nedover), blir væsken som tidligere er trukket inn tvunget ut.[4] Til slutt trekker membranen som beveger seg opp igjen væske inn i kammeret og fullfører syklusen. Denne handlingen ligner på sylinderen i en forbrenningsmotor. Membranpumper gir en hermetisk tetning mellom drivmekanismen og kompresjonskammeret, slik at pumpen kan overføre, komprimere og evakuere mediet uten smøremiddel.

En elastomer membran kan brukes som en allsidig dynamisk tetning som fjerner mange av begrensningene som finnes med andre forseglingsmetoder. De lekker ikke, gir lite friksjon og kan konstrueres for lavtrykksfølsomhet. Med riktig materialhensyn kan membraner tette over et bredt spekter av trykk og temperaturer uten behov for smøring eller vedlikehold.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Meng, E.; Xuan-Qi Wang; Mak, H.; Yu-Chong Tai (2000). «A check-valved silicone diaphragm pump». Proceedings IEEE Thirteenth Annual International Conference on Micro Electro Mechanical Systems (Cat. No.00CH36308). IEEE: 62–67. ISBN 978-0-7803-5273-5. doi:10.1109/MEMSYS.2000.838491. Besøkt 15. april 2021. 
  2. ^ «Electric fuel pumps». CDX Online eTextbook. Arkivert fra originalen . Besøkt 09.10.2011. 
  3. ^ «How AODD Pumps Work». PSG. Besøkt 15. april 2021. 
  4. ^ «Diaphragm Pump Technology». Air Dimensions, Inc. Arkivert fra originalen . Besøkt 07.04.2014.