Melete (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Melete
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnΜελέτη
ForeldreGaia og Uranos
SøskenAoide og Mneme
AspektTanke, hukommelse
TeksterHesiod: Theogonien

Melete (gresk: Μελέτη) var i henhold til gresk mytologi den ene av tre opprinnelige boitiske muser, skjønt det ble senere ni av dem. Hun var datter av Gaia og Uranos, og hennes søstre var sangens gudinne Aoide og hukommelsens gudinne Mneme. Melete var muse for tanke og ettertanke (meditasjon), indikert av hennes navn Melete som på gresk bokstavelig betyr «tenke/gruble» og «overveielse».

Fra 3 til 9[rediger | rediger kilde]

De første musene ble i begynnelsen sett på som nymfer for inspirerende brønner nær steder hvor de ble dyrket, og hadde ulike navn og ulike slektsmyter på de forskjellige steder. Det var ikke før dyrkelsen av den trakisk-boitiske spredte seg fra Boiotia til resten av den gresktalende verden at de ni musene ble etablert.

I henhold til geografen Pausanias (død 180 e.Kr.) var det tre opprinnelige muser: Aoidē («sang» eller «stemme»), Meletē («øvelse» eller «bevirke/foresake»), og Mnēmē («minne»). Sammen utgjorde disse tre det fullstendige bilde av forutsetningen for poetisk kunst i kultpraksisen. Ved Delfi ble de tre musene også dyrket, men da under andre navn: Nētē, Mesē, og Hypatē, hvilket er navnene på de tre akkordene på datidens musikkinstrument lyren. Alternativ ble de kalt for Kephiso (Κηφισώ), Apollonis (Ἀπoλλωνίς), og Borysthenis (Βορυσθενίς), navn som karakteriserte dem som døtre av Apollon. I senere tradisjon ble fire muser anerkjent: Thelxinoē (Θελξινόη), Aoedē (Ἀοιδή), Arkhē (ἀρχή), og Meletē, da sagt å være døtre av Zevs og Plusia (eller med Uranos som faren).

Navngivning[rediger | rediger kilde]

Asteroiden 56 Melete er oppkalt etter denne gudinnen.

Melete er også navnet på en slekt av sommerfugler i gruppen hvitvinger. De lever i tropisk regnskog i Amerika.

Litteratur[rediger | rediger kilde]