Meleagros fra Gadara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Meleagros (gresk: Μελέαγρος; engelsk Meleager, fransk: Méléagre; 100-tallet f.Kr.) var en gresk poet og samler av epigrammer. Han skrev en del satirisk poesi, i dag gått tapt, og han skrev en del sensuell poesi hvorav 134 epigrammer har blitt bevart. Han satte sammen tallrike epigrammer fra forskjellige poeter i en antologi kjent som Laurbærkransen, og selv om denne også har gått tapt, utgjør disse tekstene det opprinnelige grunnlaget for Anthologia Graeca (Den greske antologi, også kalt for Den palatiniske antologi).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Meleagros var sønn av Eukrates, født i byen Gadara (i dag hetende Umm Qais) i nordlige Jordan, som den gang var et delvis hellenistisk samfunn i nordlige Palestina og er identifisert som Ramot i Gilead fra Det gamle testamente. Han fikk sin utdannelse i Tyr og tilbrakte sitt senere liv på øya Kos i Egeerhavet hvor han til sist døde i høy alder. Skoliaisten i det palatinske manuskriptet av Anthologia Graeca sier at han hadde sin blomstringstid under styret til Selevkos VI Epifanes (95 – 93 f.Kr.) til Selevkid-dynastiet. Den øverste dato da hans antologi ble satt sammen er 60 f.Kr. ettersom den ikke inkluderte Filodemos av Gadara, som senere redaktører la til 34 epigrammer fra.

En del skribenter har klassifisert Meleagros blant kynikerne,[1] og som hans sambygding Menippos, skrev Meleagros hva som er kjent som spoudogeloia (gresk entall σπουδογέλοιος), satirisk essayprosa hvor filosofi i populær form var satt sammen med humoristiske illustrasjonene. Disse er gått helt tapt. Meleagros' berømmelse er grunnlagt på et hundre og trettifire epigrammer som han skrev selv og som han inkluderte i sin Antologi. De senere manuskriptene med Anthologia Graeca er den eneste kilden til disse epigrammene.[2]

Meleagros' Laurbærkransen[rediger | rediger kilde]

Meleagros er kjent for sin antologi med poesi som er kjent som Laurbærkransen. Samlinger med monumentale inskripsjoner eller dikt om særskilte emner hadde tidligere blitt gjort av Polemon av Athen og andre, men Meleagros var den første som kunnskapsrik gjorde dette i omfattende grad. Hans samling besto av epigrammer av førtiseks poeter fra alle tidsaldre av gresk poesi opp tilde den mest antikke lyriske tid. Han kalte verket Laurbærkransen (gresk: Στέφανος), med referanse til den vanlige sammenligningen av små vakre dikt med blomster; og i introduksjonen av hans verk, knyttet han navnene til ulike blomster, som ertebusk og urteplante, som emblemer til navnene av flere poeter. Verket var arrangert i alfabetisk orden i henhold til den innledende linjen i hvert epigram.[3] Selve Laurbærkransen har ikke overlevd tidens tann, men dens tekst utgjør grunnlaget for Den greske antologi.

Poesi[rediger | rediger kilde]

Meleagros' poesi handler om personlige erfaringer og følelser, ofte om kjærlighet og dens utilfredshet. Han beskriver seg selv typisk nok som ikke en aktiv og engasjert elsker, men en som blir rammet av skjønnheten hos en kvinne eller ung gutt. Det følgende er et eksempel:[4]

Klokken tolv om ettermiddagen
Midt på gaten -
Alexis!
Sommeren hadde alt, men brakte frukten
Til dens vågelige slutt:
Og sommerens sol og denne guttens skue
Gjorde sitt med meg!

Epigrammenes innhold er rike og skiftende bestående av virkelig og fingerte gravskrifter, personlige hylningsdikt, votivdikt, stemningsbilder, spott og lidenskapelige eller ømme kjærlighetserklæringer. Et lyder slik:

Maktesløs ligger jeg her, så tramp på meg, trå på min nakke.
Tung er, jeg vet det, din fot, grusomste guddom som fins!
Grip dine brennende piler og skyt, jeg dem.
Aldri tenner du mere min sjel. Aske, kun aske den er.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Athenaeus: Deipnosophists iv. 157. Se også Diogenes Laertios, vi. 99, som klassifiserer Meleagros med Menippos fra Gadara.
  2. ^ Mackail, J. W. (red.) (1890): Select Epigrams from the Greek Anthology, Longmans, Green & Co.
  3. ^ Smith, Philip (1867): «Planudes» i: Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 3. Boston: Little, Brown and Company. ss. 385.
  4. ^ Greek Anthology, xii. 127, fra Jay, Peter (1974): The Greek Anthology and Other Ancient Greek Epigrams, side 142. Til norsk for anledningen
  5. ^ Beyer, Edvard et al. (1971): Verdens litteraturhistorie. Bind I, Oldtiden, Oslo: Cappelens forlag, s. 403

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Whigham, Peter & Jay, Peter (1975): The Poems of Meleager. Anvil Press Poetry. ISBN 0856460001
  • Clack, Jerry (1992): Meleager: The Poems. Bolchazy-Carducci. ISBN 9780865162549