Melasseulykken i Boston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 42°22′6,8016″N 71°3′19,314″V

Boston molasses detail map.png
Forklaring:
  1. Purity Distillings melassetank
  2. Brannstasjon 31 (sterkt skadet)
  3. Veikontor og politistasjon
  4. Puritys kontorer (helt ødelagt)
  5. Copp's Hill Terrace
  6. Boston Gas Light-bygningen (skadet)
  7. Puritys lager (lett skadet)
  8. Boligområde (inkludert Clougherty-huset, som ble totalt ødelagt)
Bilde som viser skadene etter ulykken.

Melasseulykken i Boston fant sted den 15. januar 1919 i bydelen North End i Boston, Massachusetts. Melasse var det vanligste søtningsmiddelet i USA på den tiden, og ble brukt i blant annet alle slags bakverk og til produksjon av rom.

Ulykken skjedde da en 15 m høy melassetank hos Purity Distilling Company kollapset, noe som resulterte i en bølge. Tanken inneholdt omkring 9,5 millioner liter, og bølgen var kraftig nok til å rive opp skinnegangen og velte et tog på jernbanelinjen ved siden av fabrikken. Flere bygninger ble også rasert. Melassen strømmet ut i en bølge med en høyde på mellom 2,5 og 4,5 meter, en fart anslått til cirka 56 km/t og et trykk på 200 kPa.

21 mennesker omkom og 150 ble skadet da bølgen traff dem. Ofrene ble knust eller kvalt av melassen. Det tok mer enn seks måneder å fjerne melassen fra brosteinsgater, hus og biler, og vannet i havna var fortsatt brunt sommeren 1919. Purity Distilling betalte over en million dollar i erstatning, hvilket tilsvarer omkring 11 millioner dollar i dagens verdi. Rettssaken var et av de første massesøksmål i Massachusetts.

Årsaken til ulykken er ikke helt klarlagt. En teori er at tanken ble overfylt, fordi selskapet ønsket å produsere så mye alkohol som mulig før et forbud ble innført (noe som skjedde dagen etter, da det 18. tillegg til USAs grunnlov ble vedtatt). Andre muligheter er at gjæringsprosessen i melassen tok overhånd slik at trykket i tanken ble for stort, eller at de uvanlig høye temperaturstigningene i byen førte til ustabile forhold i tanken. Det er registrert at temperaturen hadde endret seg fra −17 °C til 4 °C i tidsrommet kort før ulykken skjedde.

Det hevdes at det på varme dager fortsatt pipler opp melasse fra gatedekket i området rundt fabrikken.

Kilder[rediger | rediger kilde]