Mekanisk vifte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En elektrisk husholdningsvifte

Ei mekanisk vifte er et apparat som brukes til å bevege luft eller andre gasser ved hjelp av roterende blader. Ved rotasjonen øker trykket på den ene siden av bladene, mens det minker på den andre. Dermed settes lufta i bevegelse. Vifter kan brukes til å skifte ut luft i et rom, enten ved å blåse inn eller trekke ut luft. Men de kan også brukes bare for å holde lufta i bevegelse, slik som f.eks. takvifter.

Vifter[rediger | rediger kilde]

I nesten alle moderne maskiner med elektronikk som har en tendens til å bli varm finnes det vifter. Det er vifter i alt fra datamaskiner til blåseovner. Størrelsen på viftene varierer stort, i forhold til hva de er laget til.

Vifter i datamaskiner[rediger | rediger kilde]

Vifter til datamaskiner

Vifter i datamaskiner brukes til å kjøle ned skjermkort, hovedkort, prosessor, platelagreosv. De kan vanligvis rotere tusenvis av omdreininger i minuttet og også være utstyrt med temperaturføler som sørger for å øke hastigheten på viften om temperaturen stiger. Små vifter kan flytte mindre luft enn store. Hvis små vifter skal flytte like mye luft som store må de beveges i mye høyere hastighet og da støyer de mye mer. BTX-standarden for kabinett er utstyrt med en stor vifte istedenfor mange små og støyer mye mindre.