Megasoma nogueirai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Megasoma nogueirai
Nomenklatur
Megasoma nogueirai
Morón, 2005
Hører til
Dynastinae, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Mexico

Megasoma nogueirai er en bille som hører til underfamilien hornbiller (Dynastinae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (6-8 centimeter) og tung bille. Kroppen er svart, tett kledt med fine, korte hår slik at den virker fløyelsaktig gul. Hannen har et kraftig, to-grenet horn (rettet framover) på hodet. På pronotum er det en skrått fremoverrettet pigg på hver side. Beina er lange og kraftige, leggene har to tenner på utsiden. Ytterst ender de i kraftige og skarpe klør som gjør at disse billene kan holde veldig hardt fast i det de griper. Arten ligner sterkt på Megasoma elephas men er en del mindre i gjennomsnitt, og piggene på pronotum peker utover, ikke fremover. Den ligner også på Megasoma occidentalis men har en annen utbredelse.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i tropisk og subtropisk skog mellom 300-800 meter over havet. Larvene utvikler seg trolig inne i døde trestammer. Utviklingen tar gjerne tre år. De voksne billene er glade i råtnende frukt og spiser også utflytende sevje fra sår i trær, de kommer også til lys om natten. Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe med hverandre om hunnene, eller kamp om føderessurser. De voksne billene er aktive om natten i oktober, og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Mexico, i delstaten Sinaloa, på Stillehavs-siden av fjellkjeden Sierra Madre Occidental.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikispecies: Megasoma – detaljert artsinformasjon