Megasoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Megasoma
Megasoma actaeon, hann
Megasoma actaeon, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Megasoma
Kirby, 1825
Norsk(e) navn:
Hører til: Dynastinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 18
Habitat: skog
Utbredelse: Amerika fra sørlige USA sørover
Delgrupper:

Megasoma er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne slekten, som lever i Amerika, inneholder noen av verdens største biller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til meget store biller (25-130 millimeter). Hannene av Megasoma actaeon og Megasoma elephas er blant verdens tyngste biller, og på slutten av larvestadiet er de omtrent dobbelt så tunge som det voksne insektet. Som vanlig blant hornbiller er hannene mye større enn hunnene og har lange horn på hodet og pronotum som hunnene mangler. Billen er svart, kroppen kan være kledt med fine, lyse hår slik at den virker fløyelsaktig gulbrun, men disse hårene slites etter hvert delvis bort. Kroppsformen er nærmest sylindrisk. Hannen har et langt og krumt horn på hodet, dette er litt oppoverbøyd. På pronotum er det en kraftig knøl eller kort horn på hver side, den kan også ha et tynt, gaffeldelt fremspring i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe om hunnene. De prøver å gripe motstanderen mellom hornet på hodet og det på pronotum, og vippe ham over på ryggen. Billene er svært sterke for sin størrelse. Larvene lever i morken ved og bruker 1-2 år på utviklingen. De voksne billene spiser gjerne råtnende frukt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene lever i Sør-Amerika og på noen av de karibiske øyene og nordover til det sørlige USA.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Megasoma actaeon, hunn. Hunnene mangler horn, er mattere enn hannene med tydelig punktering og fine, korte hår
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]