Medvezjiøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Medvezjiøyene eller Bjørnøyene (russisk Медвежьи острова; Medvezji ostrova) er ei øygruppe i Østsibirhavet i republikken Sakha i Russland. De er dekket av tundravegetsajon og har ingen bosetning. Øyene ligger om lag 100 km nord for munningen av elva Kolymaelva. Kysten av Sibir ligger 35 km sørvest for den største øya, som er 15 km lang. Øyene ligger på omkring 70° 51' N og 161° 32’ E.

Havet omkring Medvezjiøyane er isdekket om vinteren og klimaet er hardt. Selv om sommeren er det pakkis rundt øyene, men på denne tiden blir det drevet kommersielt fiske her.

Den 3. september 1878 noterte Adolf Erik Nordenskiöld at han seilte nær Bjørnøyane med Polarskuta «Vega» da Nordøstpassasjen ble gjennomseilet for første gang i historien.

Øyene må ikke forveksles med den norske Bjørnøya som ligger mellom Norge og Svalbard. Det finnes også to andre mindre russiske øye som kalles Ostrova Medvezji i Karahavet utenfor Dikson og utenfor sørenden Novaja Semlja. Bortsett fra disse er det flere småøyer i Kvitsjøen, Austersjøen og i elver og innsjøer forskjellige steder i Russland som heter Ostrov Medvezji.