Medaljen for norske finlandsfrivillige 1940

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Medaljen for norske finlandsfrivillige 1940 er en medalje utdelt av Den norske Finlandskomitéen til nordmenn, som meldte seg som frivillige til tjeneste på finsk side i vinterkrigen. Medaljen omtales også som deltagermedaljen for de norske frivillige i Finland under vinterkrigen, men må ikke forveksles med den offisielle, finske Vinterkrigens minnemedalje, som også ble tildelt utenlandsfrivillige.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den norske Finlandskomitéen ble etablert i desember 1939.[1] Året etter fikk den produsert en medalje som belønning til dem som hadde meldt seg til tjeneste, med den intensjon at alle frivillige som tjenestegjorde i Finland skulle få medaljen.[2] På grunn av at Norge var kommet med i andre verdenskrig lot ikke utdelingen seg gjennomføre som planlagt.[3]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen for norske finlandsfrivillige 1940 og portrettfoto av Statspoliti-mannen Ole Wehus som samarbeidet med Gestapo i Norge og ble henrettet i landssvikoppgjøret.
Båndstripe for medaljen

Medaljen er i bronse og har en diameter på 29 mm.[4] Den har som motiv på avers Finlands løve omgitt av omskriften «FOR : NORGE : MED : FINLAND : 1940 :». Reversen har en valknute, kalt «Olavsknute»,[3] med heraldiske roser i løkkene, og med omskriften «NORSKE : FRIVILLIGE : 1940 :». Medaljen ble laget av gullsmedfirmaet J. Tostrup i Oslo.

Medaljen er opphengt i et sløyfeformet bånd der båndet er norske og finske flaggfarger slik at den horisontale delen av sløyfen er rød-hvit-mørk blå-hvit-rød og den midtre vertikale delen hvit-lys blå-hvit.

Mottakere[rediger | rediger kilde]

Blant kjente mottakere av medaljen er Max Manus og Leif Larsen, kjent som «Shetlands-Larsen».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Felleskatalogen for Arkivverket, Arkivverket.
  2. ^ «Minnemedalje for Finlandsfrivillige», Aftenposten (aften), 16. desember 1940, s. 2.
  3. ^ a b Carsten Svarstad: «Nye norske gullsmedmedaljer», Gullsmedkunst, årg. 38, 1948, s. 21.
  4. ^ Tore Z. Trosdahl: Norges medaljer 1920–1995, Oslo: Tosses forlag, 2001, s. 46.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]