Mecopini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mecopini
Mecopus bispinosus
Nomenklatur
Mecopini
Lacordaire, 1865
Populærnavn
sandsnutebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSnutebiller
UnderfamilieSandsnutebiller
Økologi
Antall arter: ca. 125
Habitat: terrestrisk, på planter
Utbredelse: Gamle verden
Inndelt i

Mecopini er en gruppe av biller i familien snutebiller (Curculionidae).[2] De fleste av artene lever i tropene, to arter finnes i Nord-Europa, men ingen er kjent fra Norge. Conoderinene kan særlig kjennes på at fasettøynene er uvanlig store, og øyesnutebiller ville være et godt norsk navn på denne gruppen. Gruppen er meget artsrik i tropene, men de fleste artene er sannsynligvis ennå ikke beskrevet. I de siste årene er det blitt samlet inn store mengder materiale fra trekroner i tropene, som foreløpig ikke er taksonomisk utredet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore snutebiller med lang snute og lange til svært lange bein. Hodet har en lang, sylindrisk snute og store fasettøyne som dekker det meste av hodet. På farge er de gjerne nokså brokete, med rødlige, brunlige, gule og hvite tegninger. De knebøyde antennene sitter festet langt ute på snuten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

For de fleste av de tropiske artene er lite kjent om biologien, men disse billene ser ut til å være tallrike i trekronesjiktet i tropisk regnskog. Man finner ofte billene på død ved og løvverk. Det er kjent at larvene kan utvikle seg i død ved, i bladstilker (på tropiske planter med store blader, blant annet slekten Cecropia), som bladminerere og i frø. Noen få arter er kjent som skadedgjørere, blant annet på bomull. Hos noen arter kjemper hannene om hunnene, de har da gjerne spesielle strukturer (spydlignende pigger, lange bein) som de bruker i denne kampen. Et uvanlig trekk er at de voksne billene av noen arter er svært kjappe og løper rundt på en måte som minner om enkelte fluer. Det vanlige hos snutebiller er at de voksne billene er ganske trege.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Mecopus serrirostris
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]