Hopp til innhold

Mayo College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eldre bygning ved Mayo College

Mayo College er en indisk eliteskole beliggende i byen i Ajmer i Rajasthan. Den ble grunnlagt i 1875 som internatskole for sønner av indiske fyrster og adelsmenn.[1][2] Skolen, som er kalt «Indias Eton», regnes fremdeles som en av de fremste internatskolene i India.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skolen ble grunnlagt av og oppkalt etter Richard Bourke, jarlen av Mayo, som var visekonge av India 1869–1872, på grunnlag av økonomiske bidrag fra fyrstene i Rajputana.[3] I kolonitiden hadde Mayo en militær principal, som hadde det overordnede administrative ansvar for skolen, og en headmaster, som hadde ansvar for det pedagogiske. Begge stillinger var i kolonitiden besatt av briter og skolen var kontrollert av regjeringen i Britisk India.[4]

Utdannelsen og timeplanen var satt opp etter mønster av britiske public schools, og elevene bodde på internater ved skolen. Elevene startet ved Mayo i tiårsalderen og fullførte typisk ved 18 års alder. Læreplanene omfattet i kolonitiden engelsk og klassiske språk, matematikk, historie, geografi, naturfag og tegning.[5] Videre ble det lagt vekt på fysisk fostring og idrett.

Etter Indias selvstendighet skiftet tyngdepunktet i utdannelsen ved Mayo over til naturfag.[6] Elevmassen, som i kolonitiden var dominert av elever fra Rajasthan og krigerkasten kshastria, utviklet seg etter selvstendigheten til å bli mer sammensatt, med elever også andre kaster og familiebakgrunner, samt fra andre deler av India. I 1971 rapporterte 40 % av elevene fedre som arbeidet i næringslivet, mens 22 % hadde fedre som var militære.[7] Sentralregjeringen og delstatsregjeringen i Orissa innførte stipend for kvalifiserte elever.[8] Den første indiske rektor kom til Mayo College i 1948. Lærerstaben har i hovedsak blitt indisk.

Mayo College har siden starten vært en skole for gutter. I 1987 etablerte skolen en separat institusjon for jenter, Mayo College Girls' School.

Status[rediger | rediger kilde]

Skolen ble i 2011 vurdert som en av de mest velrenommerte internatskolene i India. [9] Den er fortsatt et sted som tiltrekker seg elever fra landets sosiale og økonomiske elite.[10] Mayo College er medlem av den internasjonale skolesammenslutningen Round Square.[11]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Shirley McGreal: A history of Mayo College, Ajmer, India, 1875–1971, Doctor of Education thesis, University of Cincinnati, 1972.
 2. ^ J. A. Morgan: «Eton in India. The imperial diffusion of a Victorian educational ethic», i Gary McCulloch (red.): The RoutledgeFalmer reader in history of education, London: RoutledgeFalmer, 2005, s. 163–178.
 3. ^ Morgan, s. 167.
 4. ^ Morgan, s. 166.
 5. ^ Morgan, s. 169.
 6. ^ McGreal, s. 14.
 7. ^ McGreal, s. 258.
 8. ^ McGreal, s. 257.
 9. ^ «Delhi school rated India's most respected», The Hindu, 17. september 2011.
 10. ^ «Less royalty, same loyalty» Arkivert 18. oktober 2012 hos Wayback Machine., The Times of India, 4. juli 2004.
 11. ^ «Mayo College Ajmer» Arkivert 25. september 2012 hos Wayback Machine., Round Square.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]