Maxine Rodinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maxine Rodinson
Maxime Rodinson (1970).jpg
Født26. januar 1915
Paris
Død23. mai 2004 (89 år)
Marseille
Beskjeftigelse Islamforsker, historiker, sosiolog
Nasjonalitet Frankrike
Språk Fransk
Utmerkelser Isaac and Tamara Deutscher Memorial Prize (1974)

Maxine Rodinson (født 26. januar 1915, død 23. mai 2004) var en fransk marxistisk historiker og sosiolog som særlig var kjent for sine betraktninger over religionens og særlig islams betydning i samtiden. Hans mest kjente verk er biografien Muhammed fra 1961, som kom i en rekke reviderte opplag. Her går han blant annet mot idéen om at terrorisme kan forsvares ut fra Koranen og andre hellige tekster.

Rodinson var sønn av polsk-russiske innvandrere og vokste opp under tunge kår. Han måtte ut i arbeidslivet i en alder av 13, og ble dermed tvunget til å studere på egen hånd. I 1932 ble han tatt opp ved École des Langues Orientales i Paris. I 1937 sluttet han seg til det franske kommunistpartiet, der også foreldrene var med, og i 1940 ble han sendt til Damaskus for å jobbe ved det franske universitetet der. Dette reddet trolig livet hans, da han var av jødisk avstamning. Begge foreldrene omkom imidlertid i Auschwitz. Etter krigen fortsatte han sin akademiske karriere. Han forlot kommunistpartiet i 1957, men forble marxist til sin død.

I 1967 var han en av de første franskmennene som offentlig uttalte seg til fordel for palestinernes sak i Midtøsten, og tok til orde for en palestinsk stat. I 1974 fikk han Isaac and Tamara Deutscher Memorial Prize for boka Marxism and Islam. Etter den iranske revolusjonen i 1979 kritiserte han blant andre Michel Foucault for å ikke se faren som lå i det han kalte for «halv-arkaisk fascisme»