Maxine Rodinson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Maxine Rodinson (26. januar 191523. mai 2004) var en fransk marxistisk historiker og sosiolog som særlig var kjent for sine betraktninger over religionens og særlig islams betydning i samtiden. Hans mest kjente verk er biografien Muhammed fra 1961, som kom i en rekke reviderte opplag. Her går han blant annet mot idéen om at terrorisme kan forsvares ut fra Koranen og andre hellige tekster.

Rodinson var sønn av polsk-russiske innvandrere og vokste opp under tunge kår. Han måtte ut i arbeidslivet i en alder av 13, og ble dermed tvunget til å studere på egen hånd. I 1932 ble han tatt opp ved École des Langues Orientales i Paris. I 1937 sluttet han seg til det franske kommunistpartiet, der også foreldrene var med, og i 1940 ble han sendt til Damaskus for å jobbe ved det franske universitetet der. Dette reddet trolig livet hans, da han var av jødisk avstamning. Begge foreldrene omkom imidlertid i Auschwitz. Etter krigen fortsatte han sin akademiske karriere. Han forlot kommunistpartiet i 1957, men forble marxist til sin død.

I 1967 var han en av de første franskmennene som offentlig uttalte seg til fordel for palestinernes sak i Midtøsten, og tok til orde for en palestinsk stat. I 1974 fikk han Isaac and Tamara Deutscher Memorial Prize for boka Marxism and Islam. Etter den iranske revolusjonen i 1979 kritiserte han blant andre Michel Foucault for å ikke se faren som lå i det han kalte for «halv-arkaisk fascisme»