Maxime Verhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maxime Verhagen

Maxime Jacques Marcel Verhagen (født 14. september 1956 i Maastricht) er en nederlandsk politiker. Han tilhører partiet Christen Democratisch Appèl (CDA). Verhagen er visestatsminister i regjeringen til Mark Rutte og samtidig minister for økonomi, landbruk og innovasjon. Fra februar 2007 til oktober 2010 var han Nederlands utenriksminister.

Verhagen har utdannelse i historie fra Riksuniversitetet i Leiden, der han gikk ut med mastergrad i 1986. Han begynte sin politiske karriere i CDA i 1976. Han har vært kommunepolitiker i Oegstgeest og var medlem av Europaparlamentet fra 1989 til 1994. I 1994 ble han innvalgt i den nederlandske nasjonalforsamlingen, der han i 2002 ble parlamentarisk leder for CDA. I februar 2007 fikk han plass i Jan Peter Balkenendes regjering og ble utenriksminister. Mot slutten av denne regjeringens periode var Verhagen i kort tid også minister for utviklingssamarbeid.

Etter at CDA gjorde det dårlig i parlamentsvalget i 2010, og Balkenende trakk seg som partileder, ble Verhagen utpekt til ny partileder. Verhagen er fra 14. oktober 2010 visestatsminister i regjeringen til Mark Rutte, der han også har posten som minister for økonomi, landbruk og innovasjon.

Verhagen har mottatt det nederlandske Ærestegnet for fortjeneste av det nederlandske utenriksdepartement i gull. I forbindelse med statsbesøk i Norge i 2010 mottok han storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Verhagen er storoffiser av den chilenske Bernardo O'Higgins-ordenen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Maxime Verhagen – bilder, video eller lyd