Maus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Maus: En overlevendes fortelling (eller bare Maus) er en tegneserie av Art Spiegelman som forteller hvordan Arts far, Vladek Spiegelman, overlevde andre verdenskrig og holocaust som polsk jøde. I tillegg handler boken om forfatterens til tider problematiske forhold til faren, hvordan morens selvmord påvirket begge og hvordan krigens sår forplanter seg nedover generasjonene. I 1992 vant boken pulitzerprisen og i 1993 den norske Sproingprisen for beste utenlandske tegneserie.

Gjennom boken blir forskjellige grupper med mennesker portrettert antropomorfisk. Jøder blir portrettert som mus (tysk: maus), tyskere som katter, franskmenn som frosker, polakker som griser, amerikanere som hunder og så videre. Dette var både noe som var hentet fra barnetegneserier og en ironisk kommentar til nazistisk propaganda som gjorde akkurat det samme. På grunn av dette ble utgivelsen i Polen utsatt.

Mesteparten av historien ble trykket bit for bit i RAW, en tegneserie-antologi Spiegelman var redaktør for. Det ble senere publisert i to deler (volum 1, My Father Bleeds History; volum 2, And Here My Troubles Began).

Maus har kommet ut i nynorsk oversettelse av Lars Amund Vaage: Først i to bind i 1987 (bd. 1, «Far min blør historie» og bd. 2, «Og her tok vanskane mine til»; så i ettbindsutgave i 1993.

En nyoversettelse til bokmål av Alexander Leborg utkom i 2017: Maus. En overlevendes fortelling.