Maurebærmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
maurebærmåler
Maurebærmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eulithis pyraliata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Gandaritis pyraliata
Norsk(e) navn: maurebærmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Målere
Slekt: Eulithis
Habitat: enger
Utbredelse: Palearktis

Maurebærmåler (Eulithis pyraliata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne gule arten kjennes lettest på den karakteristiske hvilestillingen: med forvingene holdt rett ut fra kroppen, bakvingene under forvingene og helt dekket av disse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 33 mm), slank, gul måler. Den kjennes igjen på sin karakteristiske hvilestilling, gule farge og på at forvingenes brede tverrbånd ikke har en markert knekk. Forvingen er lyst gul, litt mørkere ved roten. Midt i vingen er det et bredt (men smalere enn hos mange andre Larentiinae) tverrbånd som er kantet med mørkbrunt. Båndet er vanligvis lite mørkere enn resten av vingen, og har ikke noen markert, skarp knekk, men bøyer seg godt foran midten av vingen. Utenfor tverrbåndet er det en rad mer eller mindre tydelige, pileformede, brune flekker. Vingespissen har en kort, ofte utydelig, brun skråstrek, den fremre delen av ytterkanten er litt mørkere enn resten av vingen. Bakvingen er silkeaktig hvit. Larven er naken, grønn med to smale, hvite ryggstriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på enger og andre åpne områder. Larvene lever på ulike arter av maurer (Galium spp.). De voksne målerne flyr fra skumringen og utover natten i juni – juli, og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Palearktis. I Norge er den funnet spredt nord til Troms, men den er ikke like vanlig som flere av de andre bærmålerne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]