Matteo Perez d'Aleccio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Beleiringen av Malta - Den tyrkisk flåten kommer.
Beleiringen av Malta - St. Elmo blir erobret.
Beleiringen av Malta - Tyrkerne flykter.

Matteo Perez d'Aleccio (1547 - ca. 1616) var en italiensk, manieristisk maler som er kjent for sine religiøse, historiske og maritime motiver.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Han nevnes også som Matteo da Lecce eller Leccio grunnet hans antatte fødeby Lecce i sørlige Italia ved antagelsen at d’Aleccio var en forvansking, men kunsthistorikeren Alfredo Petrucci hevder at Perez var hans fars etternavn, og av spansk opprinnelse, og at d'Aleccio er avledet fra Alezio, hans egentlige fødested, en liten italiensk by i regionen Puglia, i gamle dager kjent som Aletium.[1]

Han studerte under Michelangelo, og arbeidet i Det sixtinske kapell i Vatikanpalasset med Anglenes fall på fasaden, motstående til Michelangelos Dommedag. Han var medlem av Accademia di San Luca i Roma. Han malte også et alterstykke for Sant'Eligio degli Orefici.

Da d'Aleccio reiste til Napoli møtte han kunstneren Pablo Moron som ble hans assistent i mange år. Bortsett fra hva han gjorde på Malta kan hans viktigste verker bli funnet i Roma og omfatter blant annet freskoen Striden om Moses’ lik (Disputa sul corpo di Mosè, ca. 1574) i Det sixtinske kapell; freskoer i Villa d'Este i Tivili og Villa Mondragone i Frascati. I årene fra 1576 arbeidet han på Malta hvor han ble malteserordenens offisielle maler og hvor han gjorde flere historiske bilder, og på 1580-tallet var han i Sevilla i Spania, og muligens fra 1589 i Lima i Peru.

Sankt Mikaels og sankt Georgs sal (The Hall of St Michael and St George), også kjent som Tronerommet (Sala del Maggior Consiglio) til Stormesterens palass i Valletta er dekorert med 13 av hans freskoer som viser hendelser fra den store beleiringen av Malta av tyrkerne i 1565. Han er gitt æren for å ha introdusert manierismen til Malta med sine freskoer. Disse ble malt fra 1576 og til 1581, på samme tid som det ble gjort oljemalerier av den samme scenen, fire kan bli sett i Cube Room i Queen's House, Greenwich, i London. Blant hans andre verker på Malta er Kristus’ dåp. Da han forlot Malta i 1581 kunne han ta med seg et sertifikat fra stormester Jean Levesque de la Cassière som priset skjønnheten og perfeksjonen i hans kunst og sertifiserte ham med eccellente nella sua professione (datert 28. juni 1581).

Han er mindre kjent for de verker han utførte i Spania hvor han blitt overtalt til å utvandre til i 1583. Han fullførte en monumental fresko i 1583 i katedralen i Sevilla, St. Kristoffer som bærer Frelser som barn. Han malte i 1587 det samme emnet for kirken i San Miguel, og malte også andre oppbyggelige og religiøse motiver i Sevilla. Ulikt mange andre malere på 1500-tallet praktiserte og kultiverte d’Aleccio kunsten med gravering på kopperplater, kobberstikk. Etter flere år i Spania følte han at hans verker ble verdsatt mindre enn andres, spesielt de til Luis de Vargas, og dro kanskje tilbake til Roma.

Informasjonen om datoen og stedet for hans død er usikre. Det hevdes motstridende at han døde i Roma, i Karibia og i Lima i Peru, og hans siste kjente dato er 1616 hvor han hadde overoppsyn med utgivelsen av den andre utgaven av sjøkartet Arcano del Mare av Sir Robert Dudley, og han døde antagelig en tid etter dette.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]