Mattbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mattbiller
En bille av slekten Zopherus
En bille av slekten Zopherus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Zopheridae
Norsk(e) navn: Mattbiller
Hører til: Heteromerer, Cucujiformia, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 1500, fem i Norge
Habitat: terrestrisk, de fleste knyttet til sopp
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Mattbiller (Zopheridae) er en familie av biller som omfatter arter av svært forskjellig størrelse og utseende. Inntil nylig ble artene i denne familien delt i tre familier: Zopheridae, som er store biller med svært tykt skall, Colydiidae som stort sett er små og avlange og Monommatidae som er middelsstore, ovale og glatte. Nyere forskning har vist at disse etter alt å dømme hører sammen tross sitt forskjellige utseende. De fleste av artene lever av sopp som vokser på død ved, og er derfor sjeldne i miljøer med lite død ved.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til store (1 – 45 mm) biller av sterkt variende utseende. Utseendemessig kan de grovt deles inn i tre grupper som tilsvarer de tidligere brukte familiene Zopheridae, Colydiidae og Monommatidae. Zopheridae i gammel forstand (etter nyere inndeling Zopherinae bortsett fra Monommatini) er store (15 – 45 mm) biller med meget tykt skall. De blir kalt "ironclad beetles" i USA. Hodet er kort og bredt med små fasettøyne, antennene er perlekjedeformede, 11-leddete, forholdsvis tykke uten tydelig kølle. Brystskjoldet (pronotum) er mer eller mindre hjerteformet, bredest foran midten og høyt hvelvet. Sidekantene er ofte tannede, og det kan ha groper eller lengdefurer. Dekkvingene er hvelvede, tykke og harde, ofte med opphøyde områder, buler, lister eller lengdefurer. Oversiden er som oftest matt, ofte med fine, korte hår eller kraftig mikroskulptur. Beina er kraftige, særlig er føttene påfallende tykke. Fram- og mellomføttene har fem ledd, bakføttene fire. Mattbiller (Colydiinae), som før ble regnet som familien Colydiidae, er små til middelsstore (1 – 18 mm), mer eller mindre parallellsidige, avlange biller. Hodet er mer eller mindre firkantet med små fasettøyne. Antennene er 10-11 leddete, ganbske korte, vanligvis med en tydelig, 1-3 leddet kølle. Noen ganger er de fleste antenneleddene sterkt fortykket. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent firkantet sett ovenfra, ofte lengre enn bredt, fint punktert, gjerne med en lengdefure på hver side. Dekkvingene er avlange og parallellsidige, gjerne med dypt nedskårne punktrader slik at områdene mellom den står opp som lister. Beina er nokså korte, og alle føttene fire-leddete. Den tidligere familien Monommatidae (i dag: Monommatini) er middelsstore (3 – 8 mm), ovale, blanke og svarte biller, hvelvede på oversiden og flate på undersiden. Antennene har en svak, tre-leddet kølle, brystskjoldet er mye bredere enn langt, omtrent halvsirkelformet sett ovenfra. Dekkvingene har tydelige, fine, ikke nedskårne punktrekker. Mattbillenes larver ligner larvene til trebukker (Cerambycidae). De er avlange og tynnhudete med kraftige kjever men reduserte bein.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Noen arter av Colydiinae er rovdyr, ellers er de fleste medlemmene i denne familien soppetere både som larver og voksne. De er oftest å finne under løs bark på døde stokker. Larvene borer tunneler i råtten død ved og spiser soppene som vokser på den. For de store, tropiske artene i underfamilien Zopherinae kan larveutviklingen ta flere år, og de voksne billene kan også leve i mange år, noe som er ganske uvanlig mellom insekter. Da de er knyttet til død ved er mange av mattbillene truet av moderne skogbruk som gjerne fjerner all slik ved fra skogen.

Levende smykker[rediger | rediger kilde]

De store, svært robuste og seiglivede artene i gruppen Zopherinae blir noen ganger dekorert med perler og små edelstener, festet med en liten lenke og brukt som "levende smykker" i Mexico.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Colydium elongatum
Pycnomerodes peregrinus
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Colydium elongatum: [1]. Bitoma crenata: [2]. Orthocerus clavicornis: [3]. Monomma sp.: [4]. Phloeodes sp.: [5]. Phellopsis amurensis: [6]