Matt Lucas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Matt Lucas
Matt Lucas by Gage Skidmore.jpg
FødtMatthew Richard Lucas
5. mars 1974[1]Rediger på Wikidata (48 år)
Paddington[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet ved University of Bristol, Haberdashers' Aske's Boys' SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Kevin McGee (20062008)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Tyskland (2021–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Doctor of Letters (2017)[4]Rediger på Wikidata

Matthew Richard «Matt» Lucas (født 5. mars 1974) i Paddington, London er en britisk komiker mest kjent for sine roller i BBC-serien Little Britain.

Londoneren Lucas vokste opp hos sin jødiske familie i Stanmore i Stor-London, der han fikk sin utdannelse på Aske's Boys' School. Han studerte videre drama på Bristol University, og opptrådte sammen med National Youth Theatre. Han oppdaget tidlig at han var homofil, men har selv uttalt at han hadde problemer med det på skolen. Han ble også skallet som barn, og pleier å komme med stadig nye forklaringer på hvorfor.

Han startet sin karrière som stand-upkomiker i London, med rollen som Sir Bernard Chumley, berømt skuespiller og anekdotemester (som senere dukket opp i Little Britain). I 1992 ble han oppdaget av komikeren Bob Mortimer, og i 1994 opptrådte han sammen med Mortimer og Vic Reeves i serien The Smell of Reeves and Mortimer. Han fortsatte å jobbe med paret i spørreprogrammet Shooting Stars, der han ble kjent for sin rolle som den trommespillende og poengtellende kjempebabyen George Dawes. Han spilte også i andre roller, blant annet Georges mor Marjorie Dawes, som også kom tilbake i Little Britain. Han har også skrevet materiale for Ali G (Sacha Baron Cohen) som han har gått på skole med.

Sammen med David Walliams skapte han parodiserien Rock Profile i 1999. I serien fikk Lucas vist sin allsidighet siden en ny artist ble parodiert i hver episode. Men det er Little Britain som blir regnet som Lucas' beste opptreden. Showet begynte på BBC-radio, men ble snart flyttet til TV. Showet inneholder gjengående rollefigurer, gjerne med signatursitater. Serien ble populær,[trenger referanse] og tre sesonger ble spilt inn i perioden 2003-2006. Serien har blitt vist på TV 2 Zebra og BBC Entertainment.

I 2005 spilte Lucas sin første dramarolle i serien i BBC-dramaet Casanova. I 2010 og 2011 spilte Lucas i forskjellige roller i BBC serien Fly med oss! (originaltittel: Come Fly with Me) sammen med Walliams. Serien ble vist på NRK3.

I 2015 spilte Lucas i rollen som Pompidou i Netflix og BBC-serien med samme navn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 132232626, besøkt 21. juli 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.bristol.ac.uk, besøkt 23. februar 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]