Matlock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For den amerikanske tv-serien, se Matlock (TV-serie)
Matlock
Matlock Derbyshire.JPG
Matlock med utsyn fra Riber
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Derbyshire Dales
Admin. grevskap:Derbyshire
Seremon. grevskap:Derbyshire
StatusBy (town)
PostnummerDE4
Retningsnummer01629
Areal5,5 km²[1]
Befolkning9 543 (2011)
Bef.tetthet2 821,64 innb./km²

Matlock
53°08′N 1°33′V

Matlock er administrasjonsbyen i Derbyshire og distriktet Derbyshire Dales i England. Den var tidligere et kursted, og ligger ved elven Derwent. Den er lokalisert i den sørøstlige enden av distriktet Peak. I folketellingen av 2011 hadde byen en befolkning på 9 543 innbyggere.[2] Befolkningstallet for det større byområdet Matlock er på omtrentlig 20 000 innbyggere, inkludert Darley Dale, Tansley, Hackney og Matlock Bath. Matlock er 14 km sørvest for Chesterfield, og ikke langt til byene Derby (30 km), Sheffield (32 km), and Nottingham (46 km).

Hovedgaten i Matlock

Opprinnelig lå det flere små landsbyer i området: Matlock Town, Matlock Green, Matlock Bridge og Matlock Bank. I 1698 ble det oppdaget varme kilder der, og kurhotellene, kjent som «hydros», sprang opp. Befolkningen økte dermed voldsomt, og byen oppsto. Det største hotellet ble åpnet i 1853, og nedlagt i 1950-årene da byens administrasjon flyttet inn i bygningen. Det tidligere kurstedet Matlock Bath ligger umiddelbart sør for byen ved motorveien A6.

I 1893 ble det anlagt en kabeldrevet trikk gjennom byen, inspirert av trikkene i San Francisco. Da den ble åpnet var den verdens bratteste trikkelinje, og kostet to pence opp og en penny ned. Banen ble nedlagt i 1927 etter at biler og busser hadde tatt over.

Leys Park er en stor viktoriansk park ved elven. Den åpnet i 1898, og har nå en modelljernbane på permanent utstilling i den gamle trikkestallen, som ble flyttet til parken, samt en musikkpaviljong og en dam med små motorbåter. Båtene er de eldste i sitt slag som fortsatt er i drift i Storbritannia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Matlock hos Wikivoyage