Matlock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For den amerikanske tv-serien, se Matlock (TV-serie)
Matlock
Matlock
Matlock set fra Riber
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Derbyshire Dales
Admin. grevskap: Derbyshire
Seremon. grevskap: Derbyshire
Status By (town)
Befolkning 10 689 (2001)

Matlock er administrasjonsbyen i Derbyshire og distriktet Derbyshire Dales i England. Den var tidligere et kursted, og ligger ved elven Derwent.

Opprinnelig lå det flere små landsbyer i området: Matlock Town, Matlock Green, Matlock Bridge og Matlock Bank. I 1698 ble det oppdaget varme kilder der, og kurhotellene, kjent som «hydros», sprang opp. Befolkningen økte dermed voldsomt, og byen oppsto. Det største hotellet ble åpnet i 1853, og nedlagt i 1950-årene da byens administrasjon flyttet inn i bygningen.

I 1893 ble det anlagt en kabeldrevet trikk gjennom byen, inspirert av trikkene i San Francisco. Da den ble åpnet var den verdens bratteste trikkelinje, og kostet to pence opp og en penny ned. Banen ble nedlagt i 1927 etter at biler og busser hadde tatt over.

Hovedgaten i Matlock

Leys Park er en stor viktoriansk park ved elven. Den åpnet i 1898, og har nå en modelljernbane på permanent utstilling i den gamle trikkestallen, som ble flyttet til parken, samt en musikkpaviljong og en dam med små motorbåter. Båtene er de eldste i sitt slag som fortsatt er i drift i Storbritannia.

Byen ligger i den sørvestlige utkanten av Peak District. Matlock Bath ligger rett sør for byen.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Matlock – bilder, video eller lyd