Mastermind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mastermind
Mastermind.jpg
Designer(e)Mordecai Meirowitz
Utgiver(e)Hasbro
Først utgitt1970

Mastermind (opprinnelig Master Mind) er et prisbelønt brettspill som ble oppfunnet i 1970 – 71 av israeleren Mordecai Meirowitz og først utgitt i 1971 av Invicta Toys and Games Limited i England.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Eskelokket med det kontroversielle billedmotivet.

Spillet ble etter hvert meget populært og bredte seg som en farsott over hele verden midt på 1970-tallet. Informa Forlag lanserte spillet i Norge i 1976 og også her vant det stor popularitet.

Spillet går ut på at den ene spilleren bruker farvete brikker for å sette opp en skjult kombinasjon (kode), som den andre spilleren skal forsøke å gjette. Etter hver gjetning får spilleren et antall små sorte og hvite pinner ved siden av koden han/hun gjettet på. Pinnene viser hvor mange brikker som er av riktig farve på riktig plass (sorte pinner), og hvor mange brikker som er av riktig farve, men er feil plassert (hvite pinner). Det er selvsagt om å gjøre å gjette koden ved å bruke færrest mulig forsøk.

Utgiveren er blitt kritisert for bildet på eskens forside. Bildet viser en tenkende hvit middelaldrende mann som sitter på en stol og en vakker ung asiatisk kvinne som står bak ham. Det er blitt hevdet at bildet er både kjønns- og rasediskriminerende, da det tydeligvis er den hvite mannen som er mester­hjernen, mens den asiatiske kvinnen bare er til pynt og må holde seg diskret i bakgrunnen. De to modellene ble for øvrig gjenforent etter 30 år i 2003, og et nytt bilde ble tatt.[1]

Varianter[rediger | rediger kilde]

Etter originalspillets suksess ble det utgitt en rekke varianter av spillet:

1971:   Mastermind
1975:   Super Mastermind
1975:   Mastermind 44
1975:   Royale Mastermind
1975:   Deluxe Mastermind
1977:   Electronic Mastermind
1978:   Walt Disney Mastermind
1989:   Advanced Mastermind

Man kan også spille spillet med blyant og papir. Da kan man f.eks. bruke tall eller bokstaver i stedet for farver. Det er også laget et utall dataprogrammer og online-utgaver av spillet.

Turneringer og mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det er blitt spilt nasjonale og internasjonale mesterskap i Mastermind. I 1977 arrangerte Informa Forlag NM i spillet. Mesterskapet ble vunnet av 15 år gamle Rune Frøseth fra Steinkjer. Han kvalifiserte seg dermed til tidenes første VM i London samme år. I VM ble han nr. 2 etter å ha tapt finalen mot den 16 år gamle engelskmannen John Searjeant knepent etter ekstraomganger. Det ble også arrangert NM i 1978, vunnet av Bente Bang-Nilsen fra Moss.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]