MMORPG

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

MMORPG (Massive(ly) Multiplayer Online Role-Playing Game) er en type rollespill til datamaskiner og spillkonsoller som tillater tusenvis av mennesker å koble seg til servere og delta i virtuelle verdener. Hver spiller er representert med sin egen figur (eller avatar), gjennom hvilken han kommuniserer med andre og deltar i aktiviteter. Den virtuelle verdenen er dynamisk, og har til hensikt å by spillerne på stadig nye utfordringer.

Spillutgiveren er vanligvis ansvarlig for å opprettholde serverne og dynamikken i spillet. MMORPG spill har derfor relativt store kostnader så lenge spillet er aktivt. Driften finansieres enten ved reklame i spillet eller ved at spillerne betaler i perioden de spiller. Anarchy Online, fra norske Funcom, gikk fra å ta betalt fra spillerne sine til å reklamefinansiere driften. Spillere kan enten betale for spilletid eller spille gratis mot å eksponeres for reklame i spillet. Spillere i World Of Warcraft fra Blizzard må betale en viss sum per måned. Man kan enten kjøpe et Gamecard som gir 60 dager med spilletid eller man kan kjøpe spilletid over nett for rundt hundre kroner hver måned.[1]

Vanligvis har man som mål å samle erfaringspoeng for å utvikle sin egen figurs egenskaper. De fleste MMORPG-er er kamporienterte, ved at man typisk spiller en kriger eller magiker i en sciencefiction- eller fantasysetting. Spillere samler ofte figurene sine i grupper for å utføre oppdrag som bidrar til figurutvikling. Hva spillerne kjemper mot varierer fra spill til spill, og i tilfeller fra server til server. Player versus player (eller PvP) er en utbredt modell der spillerne har andre spillere til fiender, ofte etter den tradisjonelle «de gode mot de onde»-ideen. Player versus environment (eller PvE) er selve motpolen, der spillerne kjemper mot krefter i miljøet, vanligvis fantasiskapninger av ulike slag. I de fleste tilfeller er dog begge modellene tilstede, mens det er en hovedvekt på en av de to.

EverQuest we blant de vellykkede MMORPG-ene. Det ble lansert i 1999, men spillerne har opplevd en jevn strøm av ekspansjonspakker inntil nylig, da EverQuest II tok over. Oppfølgeren kom derimot sterkt i skyggen av World of Warcraft, som har tatt verden med storm siden lanseringen i 2004. Et annet nevneverdig MMORPG er Ultima Online, som har hatt en trofast tilgengerskare gjennom snart ti år. Det er dessuten flere enorme MMORPG-er i Asia som tilsynelatende arbeider helt utenom det europeiske markedet, for eksempel Lineage og Lineage II. Norske Funcom har dessuten hatt suksess med Anarchy Online (2001) og Age of Conan (2008).

MUD var forløperen til det moderne MMORPG. De bygger på de samme prinsippene, selv om MUD-er utelukkende er tekstbaserte, mens MMORPG-er i tillegg benytter lyd og bilde for å skape virtuelle verdener.

MMOG (Massive Multiplayer Online Game) er en mer generell betegnelse på et massivt onlinespill. MMOFPS og MMORTS er eksempler på forkortelser som refererer til sjangerbestemte onlinespill av denne typen, i likhet med MMORPG.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «WoW-europe.com - Abonnentinformasjon». Arkivert fra originalen 5. mars 2009. Besøkt 2. mars 2009. (Hentet Mars 2009)