Mass Effect 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mass Effect 2
UtviklerBioWare
UtgiverElectronic Arts
DistributørSteam
Humble Store[1]
PlayStation Store
RegissørCasey Hudson
ForfatterLukas Kristjanson
KomponistJack Wall
SpillmotorUnreal Engine 3
PlattformXbox 360
PlayStation 3
Microsoft Windows
Utgivelse26. januar 2010
SjangerRollespill, tredjepersonsskytespill, LHBT-relatert videospill, videospill med LHBT-figur, sci-fi-spill, space opera video game
ModusEnspiller[2]
AldersgrensePEGI 18
Nettstedmasseffectarchives.com/en_US/
Del av serien Mass Effect
Mass Effect 3

Mass Effect 2 er et det andre spillet i Mass Effect-serien. Det kom ut til Windows og Xbox 360 i 2010[3] og til PlayStation 3 i 2011.[4]

De fleste oppdragene består av kamper, men enkelte oppdrag innebærer at spilleren må samhandle med andre figurer under besøk til de forskjellige bosetningene. Hver gang spilleren opparbeider seg nok erfaring, kan spilleren og andre medlemmer på laget få «Squad Points» som de kan brukes til å utvikle krefter for Shepard eller lag-medlemmene. Spillerens primære transportmåte er et stjerneskip som fungerer, som også fungerer som Shepards operasjonsbase. Om bord på skipet kan spilleren samhandle med de andre medlemmene på laget, tilpasse spillerens rustning, reise til forskjellige planeter, eller skanne planeter for å finne ut hva slags mineraler (eller andre ressurser) som eksisterer der. Disse ressursene kan spilleren bruke for å skaffe en rekke oppgraderinger i spillet, blant annet styrke spillerens helse, eller utvide skipets drivstoff-kapasitet.

Ytterligere oppgraderinger, utstyr eller andre ikke-essensielle gjenstander (deriblant magasiner eller dekorasjoner til romskipet) kan kjøpes fra kjøpmenn i bosetningene. I motsetning til den originale Mass Effect, hvor våpen overopphetes hvis de skytes kontinuerlig over lengre perioder, har våpnene til Mass Effect 2 et begrenset magasin som må lades på nytt etter et visst antall skudd. Et absorberende skjold kan beskytte Shepard og de andre medlemmene på laget. Spilleren kan gjenopplive falne lag-medlemmer med bruk av Unity-kraften. Men hvis Shepard dør, må spilleren begynne spillet på nytt fra det siste lagrede tidspunktet.

Alle motstanderne kan være beskyttet av blant annet skjold eller rustning, barrierer eller en kombinasjon av disse punktene. Men hver type beskyttelse har forskjellige sårbarheter. For eksempel er rustning vanligvis sårbar for blant annet forbrenning, snikskytter-rifler eller pistoler med tyngre kaliber. Derimot er skjold sårbare for krefter som overbelastning, eller fra hurtigskytende våpen som maskinpistoler eller automatgevær. Barrierer brukes vanligvis av motstandere som kan være sårbare for spesifikke våpen eller krefter.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mass Effect 2 er lagt til Melkeveien i løpet av det 22. århundre, hvor reiser i verdensrommet er mulig gjennom massetransport-enheter kalt Mass Relays. Dette var en teknologi som antas å ha blitt bygget av en nå utdødd fremmed rase, kjent som Protheans. Et konglomerat av regjeringer kjent som Citadel Council kontrollerer en stor andel av galaksen, og er ansvarlige for å opprettholde lov og orden blant alle de forskjellige rasene i det galaktiske samfunnet. Rasene under Citadel Council inkluderer blant annet mennesker, Asari, lønninger og Turianere. Andre fremmede raser i spillet inkluderer krypdyret krogan og drell, de miljø-tilpassede kvariene, og en fiendtlig rase av kunstig intelligens kalt geth. Under hendelsene i den originale Mass Effect forsøkte en geth-hær å åpne en portal for Reapers, en svært avansert maskin-rase av syntetisk-organiske stjerneskip som antas å utrydde all organisk sivilisasjon med 50 000 års mellomrom. Hele det galaktiske samfunnet har siden den gang levd i frykt for en ny mulig invasjon.

I mellomtiden mener en menneskelig organisasjon kalt Cerberus at mennesker fortjener en større plass i det galaktiske samfunnet. De støtter prinsippet om at alle metoder for å fremme menneskehetens oppstigning er fullstendig rettferdiggjort, inkludert ulovlig eksperimentering og terror-aktiviteter. Spillets hovedperson er kommandør Shepard, en menneskelig elitesoldat som er øverstkommanderende for stjerneskipene SSV Normandy og Normandy SR-2. Medlemmer av Shepards enhet inkluderer Cerberus-operatørene Jacob Taylor og Miranda Lawson, medarbeidere Garrus Vakarian og Tali'Zorah, forsker Mordin Solus, den kriminelle Jack, den gen-manipulerte krogan-supersoldaten Grunt, morderen Thane Krios, asari Justicar Samara, og Morinth. Andre karakterer inkluderer pilot Jeff «Joker» Moreau, og Cerberus-lederen Illusive Man. I 2183, kort tid etter hendelsene i Mass Effect, blir SSV Normandy angrepet av et ukjent fartøy. Dette tvinger mannskapet til å forlate romskipet. Shepard dytter Joker inn i den siste rømningsboksen før han blir sprengt ut i verdensrommet.

Kort tid senere dør Shepard, og kroppen blir senere funnet igjen av Cerberus, som deretter begynner "Lazarus-prosjektet" med det eneste formålet å bringe Shepard tilbake til livet. To år senere blir Shepard gjenopplivet på et operasjonsbord, og unnslipper en forskningsstasjon som blir angrepet av blant andre Jacob Taylor og Miranda Lawson. Shepard blir brakt for å møte Illusive Man, som avslører at samtlige innbyggere i en rekke menneskelige kolonier har forsvunnet over hele galaksen. Shepard begynner å arbeide med Cerberus, og blir sendt for å undersøke en nylig angrepet koloni. Ledetråder avdekket av Shepards team tyder på at Reapers nå jobber sammen med en romvesen-rase kalt Collectors, som har bortført alle kolonistene.

The Illusive Man forklarer at Collectors bor utenfor Omega-4, et område som ingen romskip noen gang har returnert fra. Han gir Shepard i oppgave å sette sammen et team for å stoppe dem, en gang for alle. Shepard får også kommandoen over et nytt stjerneskip, Normandy SR-2, hvor Joker igjen blir pilot. Shepard rekrutterer også Mordin Solus, Garrus Vakarian, Jack og en rekke andre, før Illusive Man informerer dem om at en annen menneskelig koloni er under angrep. Snart får Shepard vite at Collectors opprinnelig var Protheans, som ble forvandlet til slaver av Reapers. Shephard oppdager at Collectors har konstruert en ny type Reaper, produsert av det genetiske materialet til de bortførte kolonistene. Shepard ødelegger maskinen som driver denne, og forbereder seg på å ødelegge resten av Collector-basen. Imidlertid foreslår The Illusive Man en annen metode som innebærer at Collectors teknologi kan brukes mot Reapers.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 24980, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 
  3. ^ «Anmeldelse: Mass Effect 2». Gamer.no (norsk). Besøkt 4. september 2022. 
  4. ^ «Mass Effect 2 – review». the Guardian (engelsk). 14. januar 2011. Besøkt 4. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]