Maskeskjoldbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maskeskjoldbille
Nomenklatur
Cassida panzeri
Weise, 1907
Populærnavn
maskeskjoldbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSkjoldbiller
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

VU — Sårbar

Økologi
Habitat: urterike enger
Utbredelse: finnes i Norge

Maskeskjoldbille (Cassida panzeri) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).

Maskeskjoldbille er mellom 6-7 mm lang. Den har et lyst blekbrunt eller noe rødlig halsskjold (pronotum), med et mørkere rødlig tverrbånd i bakkant. Pannen er mørk, svart farget. Kroppen er svært bred, noe flat og oval, den skjuler både hodet og bein. Alle beina er helt lyse, på farge.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage.

Maskeskjoldbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Økologi, utbredelse og påvirkninger[rediger | rediger kilde]

Maskeskjoldbille er kun kjent fra to områder i Norge: Hole og Lier i Buskerud, samt noen funn fra øyer i indre Oslofjorden, mest eldre funn. Arten er oppgitt fra borre (Arctium spp.), men for bestanden i Hole er det påvist larver på løvetann.

Utbredelsesområdet er under sterkt press, men vertsplantene er vanlige, men det er ukjent om arten har spesifikke substratkrav utover vertsspesifisitet. Tilbakegangen antas å ha sammenheng med at utbredelsesområdet er begrenset til pressområder som reduseres i areal og kvalitet pga kombinasjonen mellom gjengroing og utbygging.[2]

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Arten er sårbar (VU) med bakgrunn i begrenset utbredelsesområde og forekomstareal kombinert med kraftig fragmentering, pågående nedgang i utbredelsesområde, forekomstareal, areal og kvalitet på habitatet. Artens kjente utbredelsesområde er 8 km2, mens estimert utbredelsesområde er 606 km2 (minimum xx km2, maksimum 2000 km2). Artens kjente forekomstareal er 8 km2, mens estimert forekomstareal er 42 km2 (minimum 8 km2, maksimum 120 km2). Men usikkerheten er relativt stor da arten kan være vanskelig å finne. Bestanden er vurdert til trolig kraftig fragmentert fordi det er usikkert om over halvparten av individene finnes i relativt små og isolerte delpopulasjoner. Artens spredning- og etableringspotensial er lite kjent. Pga. overnevnte påvirkningsfaktorer er både utbredelsesområde, forekomstareal og antall lokaliteter, samt areal og kvalitet på habitatene under pågående reduksjon.

Konklusjon: Cassida panzeri er vurdert i 2021 som sårbar (VU) fordi arten har et svært begrenset utbredelsesområde og forekomstareal der bestanden er trolig kraftig fragmentert og habitatets kvalitet er i tilbakegang.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 6. september 2020. Besøkt 6. september 2020. 
  2. ^ a b c Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av maskeskjoldbille Cassida panzeri som EN→VU for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]