Mary Wilson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mary Wilson
Mary Wilson 1.jpg
Født6. mars 1944[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
GreenvilleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, musiker, selvbiografRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av The SupremesRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerRhythm and blues
Instrumentvokal
Stemmetypealt
Aktive år1959
PlateselskapMotown
Nettstedhttp://www.marywilson.com/
IMDbIMDb

Mary Wilson (født 6. mars 1944) er en soul-sanger og forfatter fra USA. Hun er mest kjent for å ha vært et av medlemmene i den populære vokalgruppa The Supremes, og var også det originalmedlemmet som holdt gruppa sammen fra 1959 til den ble oppløst i 1977, med flere medlemmer som kom og gikk etter at Diana Ross gikk ut i 1970.

Etter The Supremes[rediger | rediger kilde]

Wilson fikk store økonomiske problemer da Motown mistet interesse for gruppa i 1970-årene og flere av låtene deres ble store fiaskoer. Wilson gikk solo i 1977 og saksøkte Motown for deres dårlige management. Motown tilbød Wilson en platekontrakt og ble oppfordret til å droppe saken, til tross for at den i dag står som en av de sterkeste sakene mot Motown og selskapets direktør, Berry Gordy. Motown slapp Wilsons album Mary Wilson med singelen «Red Hot», som nådde 85.-plass på Billboard-lista.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Motown droppet Wilson året etter med dårlig salgstall som grunn, til tross for kontrakten som sa at hun skulle få produsere fire plater over de neste fem årene.[trenger referanse] Wilson skrev i 1986 sin første biografi, Dreamgirl: My Life As A Supreme, hvor Motown, Berry Gordy og Diana Ross fikk gjennomgå. Boka er i dag en av de mest solgte artistbiografiene. Wilson slapp senere på 1980-tallet singlene «Don't Get Mad, Get Even» og «Ooh Child», og hun var en populær gjest hos blant andre David Letterman og Jay Leno. Hun var en av de store artistene som fikk opptre under Dionne Warwicks «That's What Friends Are For AIDS Concert 1988», sendt live til hele verden.

Hun hadde på 1980-tallet store problemer med å få opptre i USA, ettersom Motown mente de eide navnet til The Supremes, en sak som de kom til enighet om i 1990. Wilson slapp sitt andre album Walk The Line, som fikk mye omtale i pressen. Plateselskapet CEO Records erklærte seg imidlertid konkurs dagen etter at albumet var utgitt. Wilson valgte dermed å utelukkende fokusere på konserter i Europa, noe hun fremdeles driver med. Hun framfører alt fra jazz til gamle Supremes-låter.

I 1988 ble The Supremes, og dermed Wilson, innvotert i Rock and Roll Hall of Fame.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. mai 2014
  2. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb139680140
  3. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Mary Wilson, 31611
  4. ^ Internet Broadway Database, 9. okt. 2017, Mary Wilson, 511440

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]