Mary Shelley’s Frankenstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mary Shelley's Frankenstein
orig. Mary Shelley's Frankenstein
Generell informasjon
Utgivelsesår1994
Prod.landUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKenneth Branagh
ProdusentFrancis Ford Coppola
ManusforfatterMary Shelley (roman)
Steph Lady
MusikkPatrick Doyle
SjeffotografRoger Pratt
KlippAndrew Marcus
Foran kamera
MedvirkendeKenneth Branagh
Tom Hulce
Helena Bonham Carter
Robert De Niro
Annen informasjon
Budsjett45 millioner $
Eksterne lenker

Mary Shelley's Frankenstein er en film fra 1994 med Kenneth Branagh, Tom Hulce, Helena Bonham Carter og Robert De Niro i hovedrollene.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1794 leder kaptein Walton (spilt av Aidan Quinn) en ekspedisjon for å komme frem til Nordpolen. Skipet deres blir fanget i ishavet. Mannskapet oppdager en mann, Victor Frankenstein, som reiser over Arktis på egen hånd. Victor forteller Walton og mannskapet hans livshistorie. Victor vokser opp i Genève sammen med hans adopterte søster, Elizabeth Lavenza, som er Victors store kjærlighet. Kort tid før han reiser til et universitet i Ingolstadt, dør Victor's mor i det hun gir fødsel til Victors lillebror William. Traumatisert av sorg lover Victor på sin mors grav at han ønsker å finne en måte å erobre døden. Men resten av samfunnet anser ham som sprø, når han kommer med sine ideer.

En dag møter han og vennen Henry Clerval på Shmael Augustus Waldman, en professor som forsker på hvordan skape nytt liv. Men Waldman advarer Victor om at det er en dårlig ide å gjennomføre dette i praksis. En dag blir Waldman myrdet av en pasient, og denne pasienten blir senere hengt. Ved å bruke kroppen, et bein fra en stipendiat ved navn Schiller som tidligere døde av kolera, og professor Waldmans hjerne, bygger Victor en ny skapning basert på professorens gamle notater. Victor klarer til slutt å gi skaperverket sitt liv, men han angrer han snart på avgjørelsen sin og forsøker å drepe skapningen med en øks.

Skapningen kommer seg unna, men blir snart drevet vekk av byfolket når han prøver å stjele mat fra dem. Skapningen stikker av til villmarken. Han tilbringer flere måneder i en gammel låve, uten at familien som eier låven vet om det. Han lærer seg gradvis å lese og snakke basert på observasjoner av andre mennesker, og minner fra Waldmans hjerne. Han forsøker å få familiens tillit ved å i skjul hjelpe dem med deres falleferdige gård. Han kommer etterhvert i samtale med eier av gården, en eldre blind mann, etter å ha myrdet en voldelig inkasso-innkrever. Men når den blinde mannens familie kommer tilbake, angriper de skapningen før de forlater gården deres.

Skapningen finner Victor's notater i frakken sin, og lærer om de egentlige omstendighetene rundt skapelsen hans. Han brenner ned hele gården, og sverger å ta hevn for skaperen sin. Victor, som tror skapningen er død etter en kolera-epidemi, reiser tilbake til Genève for å gifte seg med Elizabeth. Han oppdager at hans yngre bror William er død. Skapningen kidnapper Victor og krever at han lager en følgesvenn til ham. Til gjengjeld går skapningen med på å la Victor i fred. Victor forbreder seg på prosessen for å skape nytt liv. Men han bryter løftet sitt om å gjennomføre prosessen, og skapningen tar hevn ved å forsøke å kvele Frankenstein.

Historien hopper tilbake til polarsirkelen, og hendelsene i begynnelsen av filmen. Victor forteller kaptein Walton at han har forsøkt å følge etter skapningen i flere måneder for å endelig drepe skapningen sin. Like etter å ha fortalt sin historie, dør Victor av lungebetennelse. Walton oppdager skapningen som gråter over Victor's kropp, og tilstår at han til tross alt sitt hat fremdeles anser Victor som sin "far"

Mannskapet på skipet forbereder en begravelse for Victor, men seremonien blir avbrutt når isen rundt skipet begynner å sprekke. Kaptein Walton inviterer skapningen til å bli med dem på skipet, men skapningen insisterer på å bli værende i Arktis. Han velger å brenne seg levende, sammen med Victor's kropp. Etter å ha sett konsekvensene av Victor's besettelse beordrer Walton at skipet skal reise hjem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • Robert De Niro som skapningen. Produktet av et eksperiment med døde lik og elektrisitet. Opprinnelig var han snill og uskyldig, men blir gradvis voldelig og morderisk når skapningen innser at den aldri vil bli akseptert som ordentlig menneske.
  • Kenneth Branagh som Victor Frankenstein. En forsker besatt av å seire over døden, noe som til syvende og sist ødelegger familien hans og ham selv.
  • Tom Hulce som Henry Clerval, Dr. Frankensteins beste venn og kollega.
  • Helena Bonham Carter som Elizabeth Lavenza Frankenstein, Frankensteins forlovede og adoptiv-søster.
  • Ian Holm som baron Alphonse Frankenstein. Victor Frankensteins eldre far, og et av skapelsens offer.
  • John Cleese som professor Waldman. Frankensteins veileder og kollega som deler hans interesse for å skape liv, men frykter konsekvensene av å gjøre det. Hjernen hans blir senere brukt til skapningen etter hans død.
  • Aidan Quinn som kaptein Robert Walton, på skipet som oppdager Frankenstein ved polarsirkelen.
  • Richard Briers som en eldre blind mann som er snill mot skapelsen.
  • Robert Hardy som professor Krempe, en universitetslærer for medisinsk vitenskap som fordømmer Frankensteins hypotese om livet etter døden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]