Mary Edwards Walker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mary Edwards Walker
Født26. nov. 1832[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Oswego[5]
Død21. feb. 1919[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (86 år)
Oswego
BeskjeftigelseAntislaveriaktivist, kvinnesaksforkjemper Rediger på Wikidata
Utdannet vedGeneva Medical College
NasjonalitetUSA
UtmerkelserMedal of Honor
National Women's Hall of Fame (2000)[6]

Mary Edwards Walker (født 26. november 1832 i Oswego i delstaten New York, død 21. februar 1919) var en amerikansk feminist og kirurg som ble tatt som krigsfange og mottok Medal of Honor.

Før den amerikanske borgerkrigen tok Walker en medisinsk grad, giftet seg og startet sin egen medisinske praksis som ikke gikk så bra.[trenger referanse] Hun meldte seg som frivillig til Unionshæren ved utbruddet av den amerikanske borgerkrigen, og hun arbeidet som kirurg. I begynnelsen av krigen hadde hun bare lov til å praktisere som sykepleier, og unionshæren hadde ingen kvinnelige kirurger.

Den 10. april 1864 ble Walker tatt til fange av konføderasjonen etter at hun krysset fiendens linjer for å behandle sårede sivile og hun ble arrestert som spion. Hun ble sendt som krigsfange til Richmond i Virginia der hun ble frigitt i en fangeutveksling med unionen. Etter krigen ble Walker godkjent for USAs militære høyeste dekorasjon for tapperhet, Medal of Honor, for sin innsats under den amerikanske borgerkrigen. Hun er den eneste kvinnen som har mottatt denne medaljen, og kun en av kun åtte sivile som har fått den.

Etter krigen arbeidet Walker som forfatter og foreleser, og hun støttet kvinner rettigheter frem til sin død i 1919.[trenger referanse] Hun døde i februar 1919 av naturlige årsaker i en alder av 86 år, og ble gravlagt i Oswego, New York. Hun hadde en vanlig begravelse, men et amerikansk flagg var drapert over kisten hennes, og hun ble gravlagt i sin sorte dress i stedet for en kjole som var vanlig for kvinner på denne tiden. Under andre verdenskrig ble skipet SS «Mary Walker» oppkalt etter henne.

I 2000 ble hun innvotert i National Women's Hall of Fame.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Mary-Edwards-Walker, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID walkerm[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Collective Biographies of Women, oppført som Dr. Mary Edwards Walker, Collective Biographies of Women ID 12494, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 23089, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Woman of the Century/Mary E. Walker, en.wikisource.org[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ National Women's Hall of Fame, «Mary Edwards Walker»[Hentet fra Wikidata]