Martin Wagner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martin Wagner
Født1885
Königsberg
Død1957
Cambridge
Beskjeftigelse Arkitekt, universitetslærer
Nasjonalitet Tyskland, USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences

Den såkalte Weisse Stadt, her i Aroser Allee, ble oppført under Martin Wagners ledelse. Fra 2008 en del av Verdensarven.

Martin Wagner (født 5. november 1885 i Königsberg død 28. mai 1957 i Cambridge (Massachusetts)) var en tysk byplanlegger og arkitekt.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Wagner studerte arkitektur, byplanlegging og nasjonaløkonomi fra 1905 til 1910 ved Technische Hochschule (Berlin-) Charlottenburg og i Dresden. Fra 1918 var han byarkitekt i den daværende byen Schöneberg og fra 1926 byarkitekt i Berlin.

Wagner planla i 1920-årene deler av de boligområdene i Berlin som i 2008 ble satt på UNESCOs liste over verdensarven under tittelen Modernistiske boligområder i Berlin.

Etter sammenbruddet i byggeindustrien i 1931 og etter et besøk i Sovjetunionen utviklet Wagner planøkonomiske planer for Berlin, som imidlertid ikke ble realisert. Byggeutstillingen i Berlin i 1931 under tittelen Sonne, Luft und Haus für alle (sol, luft og hus for alle) var Wagners siste offentlige arbeid.

I februar 1933 trådte Wagner ut av Berlins kunstakademi i protest mot utelukkelsen av Käthe Kollwitz og Heinrich Mann. Han ble stadig sterkere motarbeidet av nazistene som følge av hans medlemskap i SPD. Sammen med de øvrige sosialdemokratiske medlemmene av planadministrasjonen i Berlin ble han permittert fra sin stilling i 1933.

1935 flyttet den arbeidsløse Wagner til Istanbul og arbeidet i byggeadministrasjonen der, sannsynligvis også i samarbeid med Bruno Taut som også befant seg i Tyrkia på det tidspunktet.

Martin Wagner emigrerte i 1938 til USA og ble amerikansk statsborger fra 1944. 1950 ble han professor i byplanlegging ved Harvard University hvor Walter Gropius var hans assistent.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.