Martin Wagner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Martin Wagner
Født1885
Königsberg
Død1957
Cambridge
Beskjeftigelse Arkitekt, universitetslærer
NasjonalitetTyskland, USA
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
Den såkalte Weisse Stadt, her i Aroser Allee, ble oppført under Martin Wagners ledelse. Fra 2008 en del av Verdensarven.

Martin Wagner (født 5. november 1885 i Königsberg død 28. mai 1957 i Cambridge (Massachusetts)) var en tysk byplanlegger og arkitekt.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Wagner studerte arkitektur, byplanlegging og nasjonaløkonomi fra 1905 til 1910 ved Technische Hochschule (Berlin-) Charlottenburg og i Dresden. Fra 1918 var han byarkitekt i den daværende byen Schöneberg og fra 1926 byarkitekt i Berlin.

Wagner planla i 1920-årene deler av de boligområdene i Berlin som i 2008 ble satt på UNESCOs liste over verdensarven under tittelen Modernistiske boligområder i Berlin.

Etter sammenbruddet i byggeindustrien i 1931 og etter et besøk i Sovjetunionen utviklet Wagner planøkonomiske planer for Berlin, som imidlertid ikke ble realisert. Byggeutstillingen i Berlin i 1931 under tittelen Sonne, Luft und Haus für alle (sol, luft og hus for alle) var Wagners siste offentlige arbeid.

I februar 1933 trådte Wagner ut av Berlins kunstakademi i protest mot utelukkelsen av Käthe Kollwitz og Heinrich Mann. Han ble stadig sterkere motarbeidet av nazistene som følge av hans medlemskap i SPD. Sammen med de øvrige sosialdemokratiske medlemmene av planadministrasjonen i Berlin ble han permittert fra sin stilling i 1933.

1935 flyttet den arbeidsløse Wagner til Istanbul og arbeidet i byggeadministrasjonen der, sannsynligvis også i samarbeid med Bruno Taut som også befant seg i Tyrkia på det tidspunktet.

Martin Wagner emigrerte i 1938 til USA og ble amerikansk statsborger fra 1944. 1950 ble han professor i byplanlegging ved Harvard University hvor Walter Gropius var hans assistent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.