Martin Lehmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Martin Lehmann
Martin Lehmann.JPG
Fra Martin Lehmanns gravmæle i Urtegården ved Sankt Petri Kirkes gravkapeller.
Født16. mars 1775Rediger på Wikidata
Død4. okt. 1856Rediger på Wikidata (81 år)
Beskjeftigelse EntomologRediger på Wikidata
Barn Orla Lehmann, Wilhelm Lehmann, Georg Carl Heinrich LehmannRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Martin Christian Gottlieb Lehmann (født 16. mars 1775 i Hasselau ved Uetersen i Holsten, død 4. oktober 1856) var en tysk-dansk konferensråd og deputert i Generaltoldkammeret og Kommercekollegiet i København.

Han er blant annet kjent for å ha innført skikken med å ha juletre med lys på julaften i private hjem i Danmark.[1]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Hasselau hvor faren Johann Gottlieb Lehmann var prest og gift med Elizabeth født Zornikel. Han gikk på gymnasiet Altona og studerte så teologi og filologi ved universitetet i Göttingen hvor han tok den filosofiske doktorgrad i 1799.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter noen år på reise i forskjellige europeiske land ble han i 1804 ansatt som assessor ved Økonomi- og Kommercekollegiet i København. Han var inkarnert tysksinnet, men arbeidet samvittighetsfullt for utviklingen av forretningslivet i Danmark. Av den grunn steg han med tiden i gradene, til han oppnådde tittel av konferensråd i Generaltoldkammer- og Kommercekollegiet, en tittel han bevarte til sin fratreden i 1840.[2] Hans innsats omfattet blant annet en reformering av det danske fyrvesen og en utvidelse av Helsingør havn.

I 1809 giftet han seg med den københavnske borgermesterdatter Frederikke Louise Bech, med hvem han fikk sønnen Orla Lehmann, som skulle bli en kjent politiker. Kort etter inngåelsen av ekteskapet, innførte Lehmann skikken med juletreet, som han kjente fra sin barndom i prestegården i Holsten. En av gjestene som besøkte familien den juleaften - den annen de feiret i hjemmet i Ny Kongensgade etter at lille Orla var født - , har senere fortalt om hvilken oppsikt det vakte i det dengang lille København.

Frederikke Louise døde i 1834, og året etter giftet Lehmann seg på nytt med Frederikke Baltzer.

Referanser[rediger | rediger kilde]