Marteinn Einarsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marteinn Einarsson
Død7. okt. 1576Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseTeolog Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (Lutheran Diocese of Skálholt) Rediger på Wikidata
NasjonalitetIsland

Marteinn Einarsson (død 1576) var en luthersk biskopSkálholt helt sør på Island. Han var Islands andre lutherske biskop.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av presten Einar Snorrason og Ingiríður Jónsdóttir. Morbroren Stefán Jónsson hadde også vært biskop på Skálholt, fra 1491 til 1518.

Virke som prest og biskop[rediger | rediger kilde]

Marteinn Einarsson tilbragte ni år som istudent i England, der en av hans søstre bodde sammen med sin engelske ektemann. Da han kom tilbake til Island, begynte han som handelsmann. Han ble prest på Island i 1533.

Han ble tidlig en tilhenger av Martin Luthers reformlinje, og i 1548 ble han valgt til biskop av Skálholt etter at Gissur Einarsson var død. Gissur var Islands aller første lutherske biskop.

Våren 1549 var Marteinn Einarsson i Danmark, der han den 7. april 1549 viet til biskop av Skálholt. Han utgav 1555 den første islandske salmeboken, som inneholdt 35 salmer. I 1557 frasa han seg sitt geistlige embete i protest mot at kongen la beslag på det kirkelyden hadde innbetalt i tiender til kirken. Han vendte tilbake til presteembetet i Staðarstaður, og forble prest der frem til han trakk seg helt tilbake fra prestegjerningen i 1569.

Forgjenger:
 Gissur Einarsson 
Biskop på Skálholt
Etterfølger:
 Gísli Jónsson