Marteinn Einarsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marteinn Einarsson
Død7. okt. 1576Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse TeologRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata

Marteinn Einarsson (død 7. oktober 1576) var en luthersk biskopSkálholt helt sør på Island. Han var Islands andre lutherske biskop.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av presten Einar Snorrason og Ingiríður Jónsdóttir. Morbroren Stefán Jónsson hadde også vært biskop på Skálholt, fra 1491 til 1518.

Virke som prest og biskop[rediger | rediger kilde]

Marteinn Einarsson tilbragte ni år som istudent i England, der en av hans søstre bodde sammen med sin engelske ektemann. Da han kom tilbake til Island, begynte han som handelsmann. Han ble prest på Island i 1533.

Han ble tidlig en tilhenger av Martin Luthers reformlinje, og i 1548 ble han valgt til biskop av Skálholt etter at Gissur Einarsson var død. Gissur var Islands aller første lutherske biskop.

Våren 1549 var Marteinn Einarsson i Danmark, der han den 7. april 1549 viet til biskop av Skálholt. Han utgav 1555 den første islandske salmeboken, som inneholdt 35 salmer. I 1557 frasa han seg sitt geistlige embete i protest mot at kongen la beslag på det kirkelyden hadde innbetalt i tiender til kirken. Han vendte tilbake til presteembetet i Staðarstaður, og forble prest der frem til han trakk seg helt tilbake fra prestegjerningen i 1569.

Forgjenger:
 Gissur Einarsson 
Biskop på Skálholt
Etterfølger:
 Gísli Jónsson