Marsmeteoritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marsmeteoritten EETA79001 ble funnet i 1815 i Chassigny i Frankrike.
Marsmeteoritten ALH84001 inneholder formasjoner som enkelte forskere tror kan være fossiler. Dette er den ene SNC-akondritten av hypersthene-typen (ortopyroksenitt)

Marsmeteoritt eller SNC-akondritt er en meteoritt av typen akondritt som mangler de glassaktige kondrulene som kjennetegner kondrittene, og som består av ulike silikater og andre mineraler. De er magmatiske, og mangler jern-nikkel-innhold.

Det antas at de på grunn av sine egenskaper må stamme fra en stor planet, sannsynligvis Mars.[1][2] Et viktig tegn på opphavet er at små lommer av gass inne i disse meteorittene har vist seg å ha nesten perfekt likhet med atmosfæren på Mars. Det kan også finnes centimeter-store og glassaktige kondruler av olivin og pyroksen, sjeldnere også glass eller feltspat. De har gjennomgått omforming på moderplaneten , men ikke så mye som akondrittene eller som stein omdannet på jordkloden.[3]

Man kjenner bare 4 eksemplarer av dem fra nedfall på jordkloden.

Undergruppene utgjør:

  1. Shergottitt etter funnstedet Shergotty i India, er den tallrikeste undergruppen marsmeteoritter. De består av basalt-liknende dagbergarter og dypbergarter, og kjennetegnes av at feltspaten er blitt omdannet til glass-aktig maskelynitt, trolig ved løsrivelsen fra moderstykket.
  2. Nakhlitt etter funnstedet Nakhla i Egypt er en grønn-brun, finkornet meteoritt med innhold av augitt, og sjeldne mineraler som kan ha oppstått i samband med vann for om lag 1,5 milliarder år siden.[4]
  3. Chassignitt, etter funnstedet Chassigny i Frankrike består mest av olivin-sammensetninger og mineraler som må ha oppstått sammen med vann. Man kjenner bare 2 eksemplarer av denne undergruppen, nemlig Chassigny EETA 79001 og NWA 2737.
  4. Ortopyroksenitt (hypersthene), med dette mineralet som hovedbestanddel, er trolig betydelig eldre enn de andre SNC-akondrittene. Man mener å ha oppdaget mikroskopiske strukturer i denne meteoritten som minner om fossiler, men dette er ikke entydig påvist. Det er bare ett kjent eksemplar på jorden, nemlig ALH 84001 fra Antarktis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A.H. Treiman, J.D. Gleason, og D.D. Bogard, «The SNC meteorites are from Mars», i Planetary and Space Science, nummer 48, 2000, side 1213.
  2. ^ John D. Whitman, An Introduction to Igneous and Metamorphic Petrology, Prentice-Hall 2001, andre utgave 2010, side 11.
  3. ^ Angeles Gavira og Peter Frances (red), Rocks and Minerals, Dorling Kindersley / Smithsonian Institution, 2005, utgave 2008, side 75.
  4. ^ A.H. Treiman, «The Nakhlite meteorites: Augite-rich igneous rocks from Mars» i Chemie der Erde, nr 65, 2005, side 203.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]