Marsmeteoritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marsmeteoritten EETA79001 ble funnet i 1815 i Chassigny i Frankrike.
Marsmeteoritten ALH84001 inneholder formasjoner som enkelte forskere tror kan være fossiler. Dette er den ene SNC-akondritten av hypersthene-typen (ortopyroksenitt)

Marsmeteoritt eller SNC-akondritt er en meteoritt av typen akondritt som mangler de glassaktige kondrulene som kjennetegner kondrittene, og som består av ulike silikater og andre mineraler. De er magmatiske, og mangler jern-nikkel-innhold.

Det antas at de på grunn av sine egenskaper må stamme fra en stor planet, sannsynligvis Mars.[1][2] Et viktig tegn på opphavet er at små lommer av gass inne i disse meteorittene har vist seg å ha nesten perfekt likhet med atmosfæren på Mars. Det kan også finnes centimeter-store og glassaktige kondruler av olivin og pyroksen, sjeldnere også glass eller feltspat. De har gjennomgått omforming på moderplaneten, men ikke så mye som akondrittene eller som stein omdannet på jordkloden.[3]

Man kjenner bare 224 eksemplarer av dem fra nedfall på jordkloden.

Undergruppene utgjør:

  1. Shergottitt etter funnstedet Shergotty i India, er den tallrikeste undergruppen marsmeteoritter. De består av basalt-liknende dagbergarter og dypbergarter, og kjennetegnes av at feltspaten er blitt omdannet til glass-aktig maskelynitt, trolig ved løsrivelsen fra moderstykket.
  2. Nakhlitt etter funnstedet Nakhla i Egypt er en grønn-brun, finkornet meteoritt med innhold av augitt, og sjeldne mineraler som kan ha oppstått i samband med vann for om lag 1,5 milliarder år siden.[4]
  3. Chassignitt, etter funnstedet Chassigny i Frankrike består mest av olivin-sammensetninger og mineraler som må ha oppstått sammen med vann. Man kjenner bare 2 eksemplarer av denne undergruppen, nemlig Chassigny EETA 79001 og NWA 2737.
  4. Ortopyroksenitt (hypersthene), med dette mineralet som hovedbestanddel, er trolig betydelig eldre enn de andre SNC-akondrittene. Man mener å ha oppdaget mikroskopiske strukturer i denne meteoritten som minner om fossiler, men dette er ikke entydig påvist. Det er bare ett kjent eksemplar på jorden, nemlig ALH 84001 fra Antarktis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A.H. Treiman, J.D. Gleason, og D.D. Bogard, «The SNC meteorites are from Mars», i Planetary and Space Science, nummer 48, 2000, side 1213.
  2. ^ John D. Whitman, An Introduction to Igneous and Metamorphic Petrology, Prentice-Hall 2001, andre utgave 2010, side 11.
  3. ^ Angeles Gavira og Peter Frances (red), Rocks and Minerals, Dorling Kindersley / Smithsonian Institution, 2005, utgave 2008, side 75.
  4. ^ A.H. Treiman, «The Nakhlite meteorites: Augite-rich igneous rocks from Mars» i Chemie der Erde, nr 65, 2005, side 203.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]