Hopp til innhold

Marmorert øksefisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marmorert øksefisk
Nomenklatur
Carnegiella strigata
Eigenmann, 1909
Populærnavn
marmorert øksefisk,
stripet øksefisk
Hører til
øksefisker,
karpelaksfisker,
Ostariophysi
Økologi
Habitat: limnisk
Utbredelse: Sør-Amerika

Marmorert øksefisk er en art i gruppen karpelaksfisker. Det er en ferskvannsfisk som lever i Sør-Amerika. Den blir vanligvis rundt 35 mm lang, med en usedvanlig kroppsform. Kroppen er flattrykt fra sidene og brystet sterkt forstørret.

Marmorert øksefisk har en gyllen linje som strekker seg fra øyet til halefinnen, og området under denne har et brun- og kremfarget marmoraktig mønster (derav navnet). Den kan «fly» over vannflaten ved å flakse med brystfinnene.

Marmorert øksefisk er vanlig i akvariehandelen. Som de fleste fisk fra Amazonas foretrekker den bløtt, surt vann. Den holder seg øverst i akvariet, ved overflaten, og kan være sky ved fôringstid den første tiden etter at den har blitt satt i akvariet. Med litt tid og riktige vannverdier blir den roligere.

Som de fleste karpelaksfisker er marmorert øksefisk altetende og foretrekker en variert diett. Den tar imidlertid kun fôr fra overflaten, og vil ikke bevege seg nedover i vannet for å ta synkende fôr. Marmorert øksefisk kan være sky, og blir lett skremt av større eller hurtigsvømmende fisk, så den passer bare for veldig fredelige selskapsakvarier eller artskar. Den trives også bedre hvis den slipper å dele toppsjiktet med andre arter og hvis den holdes i stim.

Den liker å ha planter med lange blader å gjemme seg under. Det er absolutt nødvendig å ha et tett lokk på akvarier som inneholder denne fisken, ettersom den kan og vil hoppe når den blir skremt. Marmorert øksefisk er en eggspreder og noe vanskelig å avle på.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]