Marmorbroen (København)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marmorbroen sett fra Frederiksholms Kanal inn mot ridebanen

Marmorbroen er en buebro i København. Den ligger i forlengelsen av Ny Vestergade / Dantes Plads og fører denne veien over Frederiksholms Kanal inn til ridebanen på Christiansborg slottSlotsholmen gjennom to paviljonger.

Marmorbroen er tegnet av Nicolai Eigtved og oppført sammen med det første Christiansborg i perioden 17391745.[1]Den er bekledd med sandstein med medaljongutsmykkinger av billedhuggeren Louis-Augustin le Clerc og er belagt med norsk marmor. Marmorbroen og ridebaneanlegget er det eneste bevarte etter brannen på Christiansborg i 1794.

Marmorbroen regnes som et av Eigtveds hovedverk.

Det var opprinnelig slottets hovedinngang og derfor skulle den gjøre inntrykk på slottets besøkende. Der den lander på Slotsholmen er den flankert av to paviljonger smykket med Christian VI- og Sophie Magdalenes speilmonogrammer samt skulpturarbeider som skal gi inngangspartiet en arkitektonisk helhet. Opprinnelig var det en stor gitterport montert mellom paviljongene, men ettersom den var fremstilt av jern rustet den med tiden. Den ble fjernet i 1830–årene.

I gamle offisielle dokumenter ble broen kalt Den ny Bro, Hovedbroen og Slotsbroen. Det uoffisielle navnet Marmorbroen dukket opp på et senere tidspunkt.

Broen har vært renovert atskillige ganger. Den seneste omfattende restaureringen foregikk i perioden 19701995 under ledelse av arkitekt Erik Hansen.[2]

Fredning[rediger | rediger kilde]

Marmorbroen inngår som en del av fredningen av Christiansborg. Fredningen omfatter syv bygninger; selve slottet, ridebaneanleggets bygninger og marmorbroen med kaimuren mot syd, slottskirken og de tre lønngangene samt slottets og høyesteretts fasader mot Prins Jørgens Gård.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]