Mark Messier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mark Messier
Mark Messier - 2009.jpg
Født18. januar 1961 (56 år)
Edmonton
Søsken Paul Messier
Yrke Ishockeyspiller
NasjonalitetCanada
Utmerkelser Stanley Cup

Mark Messier (til venstre) takker for seg 12. januar 2006 i Madison Square Garden

Mark John Douglas Messier (født 18. januar 1961 i St. Albert, Alberta) var en canadisk ishockeyspiller.

Han begynte sin profesjonelle ishockeykarriere i World Hockey Association (WHA) og i 1979 debuterte han i NHL for Edmonton Oilers i den andre runden, i den 48. kampen den sesongen.

I sin tredje sesong i NHL oppnådde Messier over 100 poeng og han vant Conn Smythe Trophy som den mest verdifulle spilleren (MVP) da Edmonton Oilers vant Stanley Cup i 1985, som var en av Messiers seks mesterskap. Tre av disse vant han med Oilers, sammen med en av ishockeyens mest kjente profiler, Wayne Gretzky. Da Gretzky ble solgt til Los Angeles Kings, ble Messiers Oilers nye stjerne og scoret karrierens høyeste antall poeng samtidig med at Oilers vant Stanley Cup i 1990.

Messier ble så byttet med New York Rangers-spillerne Bernie Nicholls, Steven Rice og Louie Debrusk, og i 1994 var han med på å vine Stanley Cup for Rangers. Messier flyttet til Vancouver Canucks i 1997, en overgang som ikke ga de ønskede resultatene. Skader begrenset Messiers spilletid i Vancouver og i 2000 returnerte han til New York Rangers. Selv om han ikke lenger var den utsøkte blandingen av kraft, teknikk og fart, spilte Messier fortsatt en produktiv rolle for Rangers. Mark Messier la opp i en alder av 43 år før 2005-2006-sesongen og den 12. januar 2006 hengte New York Rangers opp hans drakt nr 11 på æresplassene i taket på Madison Square Garden.

Messier ble i 2017 utnevnt til offiser av Order of Canada.[1]

Priser[rediger | rediger kilde]

  • Han ble i 1998 rangert som nummer 12 på listen over NHLs beste spillere gjennom tidene av avisen The Hockey News
  • Han er den eneste spilleren som vært lagkaptein på to forskjellige Stanley Cup-vinnende lag
  • Han har spilt nest flest grunnseriekamper i NHLs historie etter Gordie Howe og har tredje flest assister og syvende flest scoringer.
  • Han har nest flest sluttspillkamper etter Patrick Roy og nest flest mål, assist og poeng i sluttspillet etter Wayne Gretzky.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Order of Canada Appointments, Canadas generalguvernør, 30. juni 2017. Lest 30. juni 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]Forrige mottaker:
 Bill Smith 
Vinner av Conn Smythe Trophy
Neste mottaker:
 Wayne Gretzky