Marjayoun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marjayoun
LandLibanons flagg Libanon
Areal7,88 km²
Befolkning3 000
Bef.tetthet380,71 innb./km²
Høyde o.h.860 meter
Kart
Marjayoun
33°22′00″N 35°35′00″Ø

Marjayoun er en by i Sør-Libanon som ligger i guvernementet Nabatiyeh. Distriktet Marjayoun, der Marjayoun er administrasjonssenter, grenser til distriktet Jezzine i nord, distriktet Hasbaya i øst, distriktet Beintjbeil i vest og distriktet Nabatiye i vest.

Distriktet Marjayoun hadde en befolkning på 41 269[når?] og byen hadde et folketall på 16 130 personer[når?].

Marjayoun ligger majestetisk på en bakke med Hermonfjellet (arabisk: Jabal El Sheikh) i øst, og med den 1000 år gamle Beaufortborgen (arabisk: Sh'ief Arnoun) over Litanielva som ser utover Amelfjellet (arabisk: Jabal Amel) i vest. Fjellkjedene Rihan, Niha og Libanonfjellene ligger i nord og de fruktbare Sahil Marjayounslettene fortsetter inn i dagens Israel mellom den galileiske finger og slettene under Golanhøyden.

To kilometer mot øst ligger Ebel es-Saqi, som var norsk hovedkvarter for UNIFIL-bataljonen Norbatt. Marjayoun var også hovedkvarter for major Saad Haddads «Det frie Libanon».

Stedet har i tusener av år stått sentralt i kultur og handel mellom Libanon, Syria og Palestina. Derfor er byens historie rik og full av hendelser, og står sentralt i historien til Det hellige land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]