Marjayoun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 33°21′39,94″N 35°35′31,45″Ø Marjayoun er en by i Sør-Libanon som ligger i guvernementet Nabatiyeh. Distriktet Marjayoun, der Marjayoun er administrasjonssenter, grenser til distriktet Jezzine i nord, distriktet Hasbaya i øst, distriktet Beintjbeil i vest og distriktet Nabatiye i vest. Befolkning i fylket: 41 269 og i byen: 16 130 personer.

Marjayoun ligger majestetisk på en bakke med Hermonfjellet (arabisk: Jabal El Sheikh) i øst, og med den 1000 år gamle korsfarerborgen Beufort (arabisk: Sh'ief Arnoun) over Litanielva som ser utover Amelfjellet (arabisk: Jabal Amel) i vest. Fjellkjedene Rihan, Niha og Libanonfjellene ligger i nord og de fruktbare Sahil Marjayounslettene fortsetter inn i dagens Israel mellom den galileiske finger og slettene under Golanhøyden.

To km mot øst ligger Ebel es-Saqi som var norsk hovedkvarter for UNIFIL-bataljonen Norbatt. Marjayoun var også hovedkvarter for major Saad Haddads «Det frie Libanon».

Stedet har i tusener av år stått sentralt i kultur og handel mellom Libanon, Syria og Palestina. Derfor er byens historie rik og full av hendelser, og står sentralt i historien til Det hellige land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]