Hopp til innhold

Marin le Roy de Gomberville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marin le Roy de Gomberville
Født1600
Paris
Død14. juni 1674
Paris (Frankrike)
BeskjeftigelsePoet, forfatter, oversetter
Embete
  • Seat 21 of the Académie française (1634–1674) Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrikes flagg Frankrike
MorsmålFransk
SpråkFransk
Medlem avAcadémie française (16341674) (erstattet av: Pierre-Daniel Huet)[1]

Marin le Roy, sieur du Parc et de Gomberville (født 1600 i Paris, død 14. juni 1674) var en fransk lyriker, romanforfatter og oversetter fra spansk.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Fjorten år gammel debuterte han etter å ha diktet nok å fylle et bokbind med poesi. Tjue år gammel skrev han Discours sur l'histoire og to år seinere en pastorale, La Charité, som i realiteten er en roman. Figurene, selv om de var forkledd som gjetere av begge kjønn, framstilte virkelige folk som forfatteren selv var nøkkelen til å identifisere.

Dette ble fulgt av et mer ambisiøst verk, Polexandre (5 bind 1632–1637). Helten vandrer gjennom verden mens han søker etter hjemmet til prinsesse Alcidiane på en øy. Verket er en eventyrroman som inneholder mye historie og geografi; reisene brakte Polexandre til så uventede steder som Benin, Kanariøyene, Danmark, Mexico og Antillene. Skildringen av Mexico inneholdt det som var kjent i Europa av dette landets historie på denne tiden.[2] Han skrev også en egen avslutning til Honoré d'Urfés uferdige hyrderoman L'Astrée.

Cythérée (4 bind) som kom i 1630–1642, og i 1651 Jeune Alcidiane, hadde som hensikt å rette opp all skade som hans tidligere romaner kunne ha forårsaket, for Gomberville hadde blitt en jansenist og tilbrakte de siste tjuefem år av sitt liv i from tilbaketrukkethet.

Gomberville ble valgt inn Académie française, det franske akademi, den 13. mars 1634 som den første som fikk stol nummer 21. I akademiet arbeidet han med forberedelsene for den store franske ordlisten, Dictionnaire de l'Académie française. Han var medarbeider ved tidsskriftet Journal des savants fra dets begynnelse.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Académie française, www.academie-francaise.fr, Académie française member ID marin-le-roy-de-gomberville, besøkt 4. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Taylor (2006), s. 315
  3. ^ «Marin le Roy de Gomberville», Academie-francaise.fr.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Wikisource (fr) Marin Le Roy de Gomberville – originaltekster fra den franskspråklige Wikikilden