Marienbrunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Marienbrunn eller Triumphus Marie, var et kloster tilhørende birgittinerordenen i Danzig i Polen. Det var et datterkloster til Vadstena kloster i Sverige. Marienbrunn ble ohså kalt Fons Mariae og Triumphus Marie. Det var et dobbeltkloster for både munker og nunner. Klosteret bestod fra 1397 (informelt siden 1392) og 1833.

I 1373 var levningene av den hellige Birgitta blitt ført hjem til Sverige fra Roma via Danzig. I 1391 skal det allerede ha vært noen munker som tilhørte birgittinerordenen i byen, og 1397 ble klosteret grunnlagt som det første birgittinerklostret utenfor Sverige. Det var ett av to birgittinerkloster i Polen; et annet ble grunnlagt i 1416 i Lublin og ble stengt mot slutten av 1700-tallet.

De første nonnene i klosteret i Danzig var tidligere prostituerte, og frem til år 1409 bestod klostrets medlemmer av tidligere prostituerte som hadde lagt av deg sitt gamle liv; dette gav til å begynne med klosteret dårlig anseelse. I 1429 kom det klager om at prostituerte kvinner ble tillatt som gjester i klostwret: abbedissen opprettet da et særskilt gjestehus for prostituerte kvinner.

Våren 1596 kom de siste nonnene fra Vadstena kloster i Sverige hit, etter at det svenske klosteret car vblitt stengt i 1595. Det tilreiste kom under ledelse av sin abbedisse Katarina Olofsdotter. Katarina Olofsdotter døde her i 1625: den siste av de nonner hun hadde ført med seg fra Sverige, Anna Larsdotter, døde i 1638.

Klosteret havnet etter Polens delning under Preussens overhøyhet, og ble stengt i år 1833 av de preussiske myndigheter.

Kilder[rediger | rediger kilde]