Marie Louise av Orléans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marie Louise av Orléans
Født26. mars 1662Rediger på Wikidata
Palais Royal (Paris)
Død12. feb. 1689[1][2][3]Rediger på Wikidata (26 år)
Madrid
BeskjeftigelseKongegemalinne Rediger på Wikidata
Embete
  • Spansk dronninggemalinne Rediger på Wikidata
EktefelleKarl II av Spania (1679–)[4]
FarFilip I av Orléans
MorHenriette d'Angleterre
SøskenAnne-Marie d'Orléans
Élisabeth-Charlotte d'Orléans
Philippe Charles, Duke of Valois
Filip II av Orléans
NasjonalitetSpania
GravlagtEl Escorial
Panteón de Infantes
Våpenskjold
Marie Louise av Orléansʼ våpenskjold

Marie Louise (født 26. mars 1662 i Paris, død 12. februar 1689 i Madrid) var en spansk dronning, gift med Karl II av Spania. Maria Louise var datter av Filip I av Orléans, broren til Ludvig XIV av Frankrike, og Henrietta Anna Stuart av England. Hun giftet seg med Karl av Spania i 1679. Ekteskapet var arrangert som en fredsoverenskomst etter krigen mellom Frankrike og Spania.

Hun ble gift via stedfortreder på slottet Fontainebleau og ble feiret som dronning innen hun reiste til Spania, der hun straks ble gift med Karl 19. november 1679 i Quintanapalla. Ektefellen ble vilt forelsket i henne da de først møttes, og hans følelser for henne skal ha holdt seg hele livet.

Men Marie Louise selv ble ulykkelig i Spania. Hun led av hjemlengsel og vantrivdes med den strenge spanske hoffetiketten, som for eksempel forbød andre mennesker å røre ved dronningen. Presset mot henne om å bli gravid forårsaket at hun gikk inn i depresjon. Ekteskapet var upopulært og det forekom demonstrasjoner mot henne. Hun lykkes aldri å bli gravid. Hun trøstet seg med mat, og ble etter hvert overvektig. Hun døde av smerter i buken etter en ridetur. På dødsleiet skal hun ha sagt till Karl: «Deres majestet kommer kanskje til å få andre hustruer, men ingen kommer til å elske deg som jeg.»

Da Marie Louise døde var ektefellen fullstendig knust. De spanske ministrene gjorde allikevel straks forberedelser for å finne en ny ektefelle til kongen. Det var viktig for at kongen skulle produsere en arving til tronen. Man lot Karl velge mellom to portretter av hovedkandidatene, Anna Maria av Toscana og Maria Anna av Neuburg. Kongen sa da: «Damen fra Toscana er vakker og damen fra Neuburg virker heller ikke stygg.» Så vende han seg mot et maleri av den døde Marie Louise, sukket og tilføyde: «Men den damen var virkelig vakker!»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genealogics, genealogics.org person ID I00002196, oppført som Princess Marie Louise d'Orléans[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Spansk biografisk leksikon, oppført som María Luisa de Borbón-Orleans y Estuardo, Spanish Biographical Dictionary ID 126776/borbon-orleans-y-estuardo-maria-luisa-de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage, oppført som Marie Louise d'Orléans, The Peerage person ID p10160.htm#i101595, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p10160.htm#i101595, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]