Marian Spychalski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marian Spychalski
Spychalski (i midten)
med Karol Świerczewski (til høyre) og Michał Rola-Żymierski, 1945

Marian Spychalski (født 6. desember 1906 i Łódź, død 7. juni 1980 i Warszawa) var en polsk kommunistisk politiker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte en arbeiderfamilie, og utdannet seg i 1931 til arkitekt ved den tekniske høyskolen i Warszawa. Samme år ble han medlem av det polske kommunistpartiet, og arbeidet som byplanlegger.

Under annen verdenskrig deltok han i den kommunistiske undergrunnskampen og ble sjef for generalstaben i den polske hæren.

Kommunistisk politiker[rediger | rediger kilde]

Etter krigen var han frem til 1949 medlem av politbyåret og sentralkomitéen i kommunistpartiet. Han var samtidig viseforsvarsminister og stedfortredende øverstkommanderende for stridskreftene.

I perioden 18. september 1944mars 1945 var han Warszawas ordfører.

I forbindelse med at Władysław Gomułka ble styrtet på grunn av «høyrenasjonalistisk avvik», mistet også Spychalski sine posisjoner og ble fengslet i 1950. Den planlagt skueprosessen mot ham kom likevel ikke istand, og da Gomułka kom tilbake til makten i 1956 ble også Spychalski rehabilitert. Han fikk tilbake sine tidligere posisjoner, og i november samme år ble han forsvarsminister i Folkerepublikken Polen. I 1963 ble han utnevnt til marskalk.

I forbindelse med den antisemittiske kampanjen i 1968 fikk han det representative vervet som formann for statsrådet, dvs. statsoverhode. Dette vervet innehadde han til 1970. I 1972 trakk han seg tilbake fra det politiske liv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Munzinger - Marian Spychalski i: Internationales Biographisches Archiv 34/1980 av 11. august 1980