Maria fra Alexandria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Maria jødinnen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Crystal Clear action configure.pngI arbeid: Denne artikkelen er en del av klasseprosjektet Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i vitenskapen, og er under utarbeidelse. Hvis artikkelen er ferdigutviklet og følger Wikipedias stilmanual, kan malen fjernes uten videre.


Jødinnen Maria, anslås å ha levd mellom det første og tredje århundre e.Kr. Hun er tilskrevet med oppfinnelser av flere kejmiske apparater.Hun anses også for å være den første ikke fiktive alkymisten i den vestlige verden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen håndfaste detaljer om sted eller tid for henns liv. Hun nevnes av tidligere alkymister som en autoritet og med ytters respekt. Alkymistene fra fortiden trodd ehun var Miriam, søsteren til Moses og profeten Aron, men denne påstanden er ganske usannsylig.

Den mest konkrete omtalen av Maria var av alkymisten Zosimos av Panopolis. Han skrev en bok i det 4.århundre, der han beskrev mange av Maria's eksperimenter og instrumenter.Han siterte henne nesten alltid med en av de vise menn.

George Syncellus, en bysantisk kronikør presenterte Maria som en lærer i demokrati.I det tiende århundre siterte kitab al-Fihrist av Ibn al-Nadim henne som en av de 52 mest berømte alkymistene. Den romerske filosofen Morieno kalte henne "Maria profetinnen" og araberne kjente henne som "Daughter of Plato", et navn som i vestlige alkymistiske tekster var forbeholdt den hvite svovel.

Jobber[rediger | rediger kilde]

Skrifter[rediger | rediger kilde]

Det er kjent at Maria skrev flere tekster om alkymi. Selv om ingen av hennes skrifter har overlevd i sin opprinnelige form, ble hennes lærer mye sitert av senere hermetiske forfattere.Hennes viktigste verk som har overlevd er en ekstrakt laget av en anonym kristen filosof, kalt Dialogen av Maria og Aros på Magistery av Hermes,som en beskrevetog navngitt operasjoner som senere skulle være grunnlaget for Alkemy, leukose (bleking) og xanthosis ( gulning). Dette arbeidet beskriver for første gang at syren salt og andre syrer som kan identifiseres med eddiksyre. Det er også flere oppskrifter for å lage gull, selv fra rotgrønnsaker som Mandragora

Hun har sagt disse tingene: "Bli den mannlige og den kvinnelige, og du vil finne hva som er søkt." og "Man blir to, blir to tre, og ut av den tredje kommer den ene som den fjerde. "

Oppfinnelser[rediger | rediger kilde]

Maria var en respektert arbeidstaker, som oppfant kompliserte laboratorium apperat for destillering og sublimering av kjemiske stoffer. Maria sies å ha oppdaget saltsyre, selv om dette ikke er akseptert av de fleste vitenskapelige tekster. Også tilskrives det at hun har oppfinnelsen av alkymistiske apparatene kjent som tribikos, kerotakis og Bain-marie. Maria perfeksjonerte tre væpnede destillasjon kammer.

Tribikos[rediger | rediger kilde]

Ingen vet sikkert om Maria var oppfinneren av tribikos, men Zosimos krediterer den første beskrivelsen av dette instrumentet til henne. I hennes skrifter (sitert av Zosimos), anbefaler hun at kobber eller bronse brukt til å lage rørene være tykkelsen på en stekepanne, og leddet mellom disse rørene og det ennå hode forsegles med mel-lim.

Kerotakis[rediger | rediger kilde]

kerotakis er den viktigste oppfinnelsen av Maria,det er en enhet som brukes til å varme stoffer som brukes i alkymi til å samle damp. Det er en lufttett beholder med et ark med kobber suspendert på toppen.Bruken av slike forseglede containere i de hermetiske kunst førte til begrepet "hermetisk forseglet".Maria og hennes kolleger mente at reaksjonen som fant sted i den mystiske kerotakis var en rekonstituering av dannelse prosessen av gull som var det som skjer i det indre av jorden.Senere ble dette instrumentet endret av den tyske Franz von Soxhlet i 1879 å opprettet extractor som bærer hans navn, Soxhlet kjøkkenvifte.