Maria de Lourdes Pintasilgo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Maria de Lourdes Ruivo da Silva Matos Pintasilgo (født 18. januar 1930 i Abrantes, São João Baptista, død 10. juli 2004 i Lisboa) var en portugisisk politiker og statsminister. Hun var den første og hittil eneste kvinnen som har sittet som statsminister i Portugal. Hun er også den andre kvinnen som har fungert som statsminister i Europa, etter den britiske statsministeren Margaret Thatcher.

Pintasilgo hadde sterke bånd til den katolske kirken i Portugal. Mellom 1952 og 1956 gikk hun på Lisboas katolske universitetet i Portugal, der ble hun blant annet ble president for den katolske kvinnegruppen. Hun ble også utnevnt av Vatikanet og tjente som kvinnens bindeledd mellom den romersk-katolske kirken og Kirkenes Verdensråd.

Hun var medlem av den portugisiske delegasjonen til FN i årsskiftet 1971/1972. I 1974 ble hun utnevnt til statssekretær for sosial velferd i den første provisoriske regjeringen etter at nellikrevolusjonen i Portugal var over. Hun ble utnevnt til sosialminister tidlig i 1975. I 1975 ble hun også Portugals første ambassadør til FN for utdanning, vitenskap og kultur, UNESCO.

I 1979 ble hun kalt tilbake til Portugal av general António Ramalho Eanes, daværende president i Portugal, og hun ble spurt om å bli statsminister som hun takket ja til. Pintasilgo ble tatt i ed som statsminister i den portugisiske midlertidige regjeringen den 1. august 1979 med en løpetid på tre måneder i denne stillingen.

I løpet av hennes tid i statsministerembetet presset hun blant annet på for å modernisere Portugals noe utdaterte velferdssystem. Hun presset også på for å forbedre den allmenne helse, utdanning, og arbeidsrett i Portugal.

Maria de Lourdes Pintasilgo døde av hjertestans i sitt hjem i Lisboa den 10. juli 2004, i alder av 74 år.