Maria Maria (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Maria Maria» er en sang utgitt av Carlos Santana 23. november 1999, den var også på Santana sitt album Supernatural.

Med seg på sangen har Santana den amerikanske R&B duoen The Product G&B som består av David McRae (også kjent som Sincere Gubano) og Marvin Moore-Hough (også kjent som Money Harm). Sangen ble produsert av Wyclef Jean og Jerry Duplessis. Jean har sagt at melodiriffen er inspirert av Wu-Tang Clan-sangen "Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F 'Wit".

Sangen er skrevet av Santana, Karl Perazzo, Raul Rekow, Wyclef Jean og Jerry "Wonder" Duplessis.

Sangen begynner med en henvisning til West Side Story:

Ho Maria Maria

She reminds me of a west side story

Growing up in Spanish Harlem

She’s living the life just like a movie star

litt lenger ut i sangen omhandler den Santana:

To the sounds of the guitar, yeah, yeah Played by Carlos Santana

Ved 2000 Grammy Awards vant sangen Grammy Award for beste sang med en Duo eller en gruppe med vokalister. Til tross for at de også var med på sangen mottok The Product G&B ikke en Grammy Award.

"Maria Maria" nådde nummer én i Canada, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Sverige, Sveits og USA. I USA holdt den seg på toppen av Billboard Hot 100 i 10 uker. I 2008, i forbindelse med 50-årsjubileet for Hot 100 listen, samlet Billboard listen over de 100 beste sangene siden begynnelsen av listen i forskjellige kategorier. "Maria Maria" kom inn på nummer 96 på listen over Billboard All-Time Hot 100 Top Songs, og nummer to på listen over Top Billboard Hot 100 Latin Songs of All Time. Senere ble den kåret til den 14. mest suksessfulle sangen fra 2000 til 2009, på Billboard Hot 100 Songs fra det tiåret.

Musikkvideoen begynner med å zoome inn på Carlos Santana og The Product G&B når de opptrer utendørs for en gruppe mennesker som fester. Så er det scener sener med Santana som spiller gitar. Fokuset blir deretter satt på en jente som vi må antar er Maria. Hun ser i speilet og blir senere med på festen.

Carlos Santana har samarbeidet med kokken Roberto Santibáñez for å åpne fem mexicanske restauranter med navnet Maria Maria, etter sangen. Flertallet er lokalisert i San Francisco Bay Area, og andre steder er i Arizona og Texas.[1][2][3][4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Roberto Santibañez». Delish (engelsk). 24. juli 2008. Besøkt 23. februar 2021. 
  2. ^ «The Story Of The Song "Maria Maria" By Santana». Society Of Rock (engelsk). Besøkt 23. februar 2021. 
  3. ^ «SANTANA - SIGHTS & SOUNDS: DISCOGRAPHY». web.archive.org. 30. mars 2009. Archived from the original on 30. mars 2009. Besøkt 23. februar 2021. 
  4. ^ «Wyclef Jean Reveals How He Flipped Part Of A Wu-Tang Clan Song Into Santana’s “Maria Maria”». Genius (engelsk). Besøkt 23. februar 2021. 
  5. ^ «Awards Nominations & Winners». GRAMMY.com (engelsk). 30. april 2017. Besøkt 23. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]