Maria Guyomar de Pinha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Guyomar de Pinha
Født1664Rediger på Wikidata
Kongedømmet Ayutthaya
Død1728Rediger på Wikidata
Kongedømmet Ayutthaya
BeskjeftigelseKokk Rediger på Wikidata
Constantine Phaulkons og Maria Guyomar de Pinhas residens i Lopburi i Thailand.

Maria Guyomar de Pinha (thai: Thai: มารีอา กียูมาร์ ดึ ปีญา; født i 1664, død i 1728) var en thailandsk kokk. Hun er kjent for sitt bidrag til det thailändske kjøkken, særlig for sine desserter, blant dem de eggbaserte søtsakene foi thong[1] og sangkhaya, som var inspirert av det portugisiske kjøkken.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Den katolske Maria Guyomar de Pinha var datter av Ursula Yamada, som tilhørte en japansk-kristen flyktingkoloni i kongedømmet Ayutthaya (mange katolske japanere flyktet fra den japanske kristenforfølgelse), og den portugisisk-indiske Fanik Guyomar fra Goa.

Hun giftet seg i 1682 med den greske eventyrer Constantine Phaulkon, som hun fikk flere barn med. Før bryllupet konverterte han fra anglikanisme til katolisisme.

Paret hadde en innflytelserik rolle ved det thailandske hoff og var allierte med franskmennene gjennom Det franske ostindiske kompani. Under den siamesiske revolusjon i 1688 ble mannen drept, mens hun søkte vern hos franskmennene. Franskmennene utleverte henne imidlertid til kong Phetracha, som gjorde henne til slave i palasskjøkkenet. Der arbeidet hun seg opp i gradene og nådde en slik fremgang at hun endte opp som sjef for kjøkkenpersonalet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Reid, Anthony (Editor), Southeast Asia in the Early Modern Era, Cornell University Press, 1993, ISBN 0-8014-8093-0

Referanser[rediger | rediger kilde]