Maria Anna Schicklgruber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Anna Schicklgruber
Født15. apr. 1795Rediger på Wikidata
Strones
Død7. jan. 1847Rediger på Wikidata (51 år)
Kleinmotten
EktefelleJohann Georg Hiedler (1842ukjent)[1][2]
FarJohann Schicklgruber[3]
MorTheresia Pfeisinger
SøskenJosepha Schicklgruber[4][5]
BarnAlois Hitler[6]
NasjonalitetKeiserdømmet Østerrike
GravlagtDöllersheim (1847–)
Hitlers stamtre.

Maria Anna Schicklgruber (født 15. april 1795 i Strones i Østerrike, 7. januar 1847 i Klein-Motten) var Adolf Hitlers bestemor på farssiden. Hun var forlengst død da Adolf ble født.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun kom fra en liten landsby, Strones, og var datter av Theresia Pfeisinger (død 11. november 1821) og bonden Johannes Schicklgruber (født 29. mai 1764, død 12. november 1847). Dette var et katolsk område, og det er lite man vet om henne ut over det som fremgår av kirkebøker og andre registreringsprotokoller.

Hun var ett av elleve barn, men bare seks av hennes brødre og søstre overlevde småbarnsalderen. Det området hun vokste opp i, Waldviertel, var et kupert og skogdekket område, som var pittoresk, men fattig, i Niederösterreich, ikke langt fra Wien.

Marias mor døde i 1821 da Maria var 26. Hun arvet 74,25 gylden og investerte beløpet i et fond for foreldreløse barn. I 1838 hadde summen fordoblet seg til 165 gylden. (En avlsgrisunge kostet 4 gylden den gang, en ku 10-12 gylden, man kunne kjøpe et helt vertshus for 500 gylden.) Maria Anna Schicklgruber er senere blitt karakterisert som en driftig, reservert og usedvanlig dyktig bondekone.

Det neste man vet om henne, er fra da hun var fylt 42. Om hun forble i Strones, eller dro til byen, er ikke avklart. Men i 1837 fikk hun, fremdeles ugift, sin første og eneste sønn: Aloys. Hun nektet å oppgi farens navn til presten, så presten døpte ham med navnet Aloys Schicklgruber, og tilføyde «illegitime» (uekte) i feltet for farens navn i dåpsboken. På den tiden bodde hun i landsbyen Strones hos familien Trummelschlager. Herr og fru Trummelschlager er oppført som Aloys' faddere.

Maria flyttet så inn i sin fars hus i Strones. Etter en stund flyttet også Johann Georg Hiedler i de tre schicklgrubernes hjem. Han var en omreisende møller. Den 10. mai 1842, fem år etter Aloys' fødsel, giftet Maria Anna Schicklgruber og Johann Georg Hiedler seg i nabolandsbyen Döllersheim. Maria var 47, hennes ektemann 50.

Historikeren Maser vil gjøre det nærliggende at dersom Hiedler hadde vært Aloys' biologiske far, da ville de begge ha sørget for å si det i forbindelse med bryllupet. Dette var kirkens bruk og forventning i slike tilfeller, men Aloys' forble et uekte barn med ukjent far i kirkebøkene. Man kan naturligvis anta at Maria visste farens navn, men noen holdepunkter for at hun visste det, har man strengt tatt ikke. Maser hevder at Johann Georg Hiedler ikke var Aloys' biologiske far (og følgelig heller ikke Adolf Hitlers farfar), men det finnes ingen beviser som tipper sannsynlighetsvekten sterkt nok i den ene eller annen retning. Spørsmålet fikk betydning da Hitler nærmet seg sin maktovertakelse, ettersom det var viktig innen den nasjonalsosialistiske ideologi å kunne redegjøre for sitt germanske opphav for å kunne regnes som tysker.

Noe tid etter at Maria ble gift (ikke lengre enn fem år etter) ble Aloys sendt til Johann Georgs bror, Johann Nepomuk Hiedler, for å bo der. Johann Nepomuk hadde en liten men veldrevet bondegård i landsbyen Spital. Maria og Johann Georg flyttet da til Klein-Motten. Grunnen til at Aloys ble sendt bort, er ikke kjent. Det har vært spekulert om at Johann Nepomuk kan ha vært Aloys' biologiske far.

Maria døde i en alder av 52 år i Klein-Motten, de hun hadde bodd noen år med sin mann sammen hans slektninger, familien Sillip.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Der Führer, mein Onkel[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Adolf Hitler's Family Tree, side(r) 26[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Adolf Hitler's Family Tree, side(r) 5[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Adolf Hitler's Family Tree, side(r) 35 f[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Das Vergessen der Vernichtung ist ein Teil der Vernichtung selbst, side(r) 281[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Marc Vermeeren, De jeugd van Adolf Hitler 1889-1907 en zijn familie en voorouders. Soesterberg, 2007, 420 blz. Uitgeverij Aspekt. ISBN 978-90-5911-606-1