Margreth Olin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Margreth Olin Mykløen)
Hopp til: navigasjon, søk
Margreth Olin
Født 16. april 1970
Stranda
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser

Margreth Olin Mykløen (ofte omtalt som Margreth Olin, født 16. april 1970Stranda) er en norsk filmregissør og manusforfatter. Hun har utdannelse fra Universitetet i Bergen og Høgskulen i Volda.

Olin debuterte som dokumentarfilmskaper med eksamensfilmen I kjærleikens hus i 1995. I 1998 hadde hennes første helaftens dokumentar Dei mjuke hendene kinopremiere og mottok en lang rekke priser inkl. Amanda. Olins første fiksjonfilm var Fråtseri, som var en av flere kortfilmer i serien De 7 dødssyndene (2000). Hun slo gjennom for alvor med filmen Kroppen min (2002), som vant Amanda for beste dokumentar, Gullstolen og publikumsprisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad, samt flere priser på festivaler i utlandet. Ungdommens råskap fra 2004 er sett av nesten 60 000 på norske kinoer.

I 2006 gjorde hun seg kjent gjennom å være initiativtaker til aksjonen nestekjaerlighet.no. Da hun to år senere gjenopptok aksjonen i protest mot nye asylinnstramminger, ble hun av ukemagasinet Ny Tid kåret til Årets nordmann 2008.

Høsten 2009 fikk hun stor oppmerksomhet for debuten som spillefilmregissør med Engelen.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Jon Hustad 
Ole Vig-prisen
Neste mottaker:
 Odd Nordstoga