Marek Edelman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marek Edelman
Marek Edelman - Warsaw Ghetto Uprising.jpg
Født1. januar 1919[1][2]
Homjel[3][4]Rediger på Wikidata
Død2. oktober 2009[5][1][4][6]Rediger på Wikidata (90 år)
Warszawa[7][4]Rediger på Wikidata
Gravlagt Okopowa Street Jewish CemeteryRediger på Wikidata
Ektefelle Alina Margolis-EdelmanRediger på Wikidata
Partner(e) Paula SawickaRediger på Wikidata
Utdannet ved Det medisinske universitet i ŁódźRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, kardiolog, fagforeningspersonRediger på Wikidata
Parti BundRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
Medlem av Żydowska Organizacja Bojowa, KOR, SolidaritetRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Æreslegionen (2008), Hvite ørns orden (1998), æresdoktor ved universitetet i Krakow (2009), 3. klasse av Grunwald-korsets orden, æresdoktor ved Université libre de Bruxelles (1996)Rediger på Wikidata

Marek Edelman ved Universitetet i Warszawa den 26. april 2005.

Marek Edelman (født rundt 1920 i Homel i Hviterussland, død 2. oktober 2009 i Warszawa) var en polsk politisk og sosial aktivist samt kariolog som var kjent som en av lederne av opprøret i Warszawaghettoen i 1943. Han vokste opp i en jiddisch-talende familie med tilknyting til den ikke–sionistiske og jødiske sosialistbevegelsen Bund.

Edelman var medlem i ungdomsorganisasjonen til Bund, og arbeidet der for et Polen uten anti-semittisme med like rettigheter for alle. Etter at Polen var okkupert av Hitler-Tyskland ble alle jøder samlet i ghettoene, som ble avstengt fra omverdenen. Edelman-familien bodde innenfor det området som ble avsperret i Warszawa, og som ble overfylt med jøder sendt dit fra andre steder av de tyske nazistene. Situasjonen ble snart vanskelig på grunn av matmangel og hygieneproblemer. Titusenvis døde før de store transportene fra Warszawaghettoen til konsentrasjonsleirene tok til sommeren 1942.

På denne tiden møttes de viktige politiske gruppene blant jødene i ghettoen for å diskutere hva de skulle gjøre i den desperate situasjonen de var kommet i. Bundister, venstresionister og kommunister dannet snart den jødiske kampgruppen ZOB og begynte å forberede seg på væpnet motstand. Da det ble gitt ordre om at ghettoen skulle likvideres gikk ZOB til aksjon, og opprøret var et faktum. Motstandskjemperne kjempet hardt, men hadde ingen mulighet mot store tyske styrker som ble satt inn mot dem. Ghettoen ble deretter jevnet med jorda.

På tross av forholdene og styrkeforholdet mente medlemmene av ZOB at det var bedre å dø i kamp enn å dø passivt for fienden. De av lederne i ZOB som ikke kom seg vekk da kampene var over, begikk heller selvmord enn å bli tatt til fange av nazistene. Edelman kom seg ut av ghettoen gjennom kloakksystemet.

I 1944 deltok han også i Warszawaoppstanden.

Etter krigen utdannet han seg til lege og var frem til sin død, den 2. oktober 2009, bosatt i Polen.

Edelman mottok i 1998 Den hvite ørns orden fra Polens president.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Edelman, Marek (2004). Resisting the Holocaust: Fighting Back in the Warsaw Ghetto. Ocean Press. ISBN 1-876175-52-4. 
  • Krall, Hanna (1986). Shielding the Flame. Henry Holt & Co. ISBN 0-03-006002-8.