Hopp til innhold

Marduk (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marduk
OpphavNorrköping, Sverige (1990)
SjangerBlack metal
Aktive år1990
PlateselskapOsmose Productions
Nettstedhttp://www.marduk.nu/, http://marduk.nu/
Medlemmer
Daniel Rostén
Logo
Marduks logo

Daniel «Mortuus» Rostèn, 2015
Morgan Steinmeyer Håkansson, 2015

Marduk er et black metal-band fra Sverige, stiftet i 1990 av Morgan Steinmeyer Håkansson. Bandet kommer fra Norrköping, og navnet har sin opprinnelse fra guden Marduk fra babylonsk mytologi. Marduk har vært aktivt uten lengre avbrudd siden det ble opprettet og fram til i dag, men eneste gjenværende fra de første bandmedlemmene er Morgan Håkansson. Det fjortende og siste albumet, Viktoria, ble gitt ut i juni 2018.

Bandet er en del av den såkalte Black Metals andre bølge, og har turnert i Europa, Nord-Amerika, Japan og Australia. Marduk er et av de få svenske black metal-band som fortsatt sverger til et kontinuerlig, brutalt lydbilde. Flere av medlemmene var profilene i Norrköpings metal-scene siden tidlig på 1990-tallet. Særskilt har medlemmene «Devo» og «Mortuus» dukket opp i en rekke forskjellige band det siste tiåret. I motsetning til mange andre band av den gamle skolen black metal, er Marduk hovedsakelig et konsertband, som har resultert i en rekke live-opptak.

Bandet har blitt linket til svensk nynazisme gjennom anklager om handel med Nordic Resistance Movement. Bandet skal visstnok ha handlet nazipropaganda fra NMR. Dette har i ettertid blitt bekreftet.[1] Enkelte av bandets medlemmer har i ulike sammenhenger også vært negativ til innvandring og kommet med utsagn som kan tolkes som svært innvandrerfiendtlig.[trenger referanse]

Demo
Studioalbum

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Black metal-band avslöjade med NMR-kopplingar». Dagens ETC (svensk). Besøkt 30. november 2021. 
  2. ^ Utgivelsen på discogs.com. Besøkt 26. januar 2017. (en)
  3. ^ Utgivelsen på discogs.com. Besøkt 26. januar 2017. (en)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]