Mara Salvatrucha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
MS-13 gjengmedlem i håndjern

Mara Salvatrucha (også kjent som Mara, MS eller MS-13) er et kriminelt gjengmiljø som ble grunnlagt i Los Angeles i USA tidlig på 1980-tallet. Grupperingen antas i dag å operere i hele 42 delstater i USA i Mexico og i flere land i Sentral-Amerika.

Gruppen er mest kjent for å begå alle slags typer alvorlige forbrytelser, som f. eks. drap, voldtekt og narkotika-kriminalitet. Medlemmene i denne gjengen har som regel bakgrunn fra latinamerikanske land, blant annet El Salvador, Honduras, Guatemala, Mexico samt andre land i Sentral-Amerika, og som har flyttet inn i USA.

Det er noe usikkert hvor mange mennesker som egentlig er medlemmer av denne gjengen. Medlemstallene varierer fra 10 000 og til helt opp til 750 000 medlemmer. Det påstås også at MS-13 har etablert seg i flere europeiske storbyer, men det er høyst uklart om dette er gjenger som tilhører MS-13, eller om det er gjenger som bare later som de er en del av MS-13.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Den 13. juli 2003, ble amerikanske Brenda Paz, en 17 år gammel kvinne, som var et tidligere medlem av banden funnet knivstukket på bredden av elven Shenandoah i delstaten Virginia. Paz ble drept etter at hun skal ha informert føderale myndigheter i USA om de kriminelle aktivitetene til Mara Salvatrucha. To av hennes tidligere venner som fremdeles var medlemmer av banden ble senere dømt for drapet på Brenda Paz.

Den 23. desember 2004 skjedde en av de mest omtalte bandeforbrytelsene i Mellom-Amerika som ble utført av denne grupperingen. Dette skjedde i Chamelecón, Honduras, da en intercity-buss ble stoppet på gaten og skutt i stykker med automatgeværer. Det var medlemmer av MS-13 som sto denne handlingen og de skjøt og drepte minst 28 sivile passasjerer, hvorav de fleste av dem var uskyldige kvinner og barn.

Den 13. mai 2006 ble Ernesto "Smokey" Miranda, et tidligere høyt rangert medlem og en av grunnleggerne av Mara Salvatrucha, myrdet i sitt eget hjem i El Salvador. Han hadde da klart å komme seg ut av gruppen og i stedet begynt å studere juss. På fritiden sin arbeidet han for å holde andre barn og ungdommer ute av farlige gjengmiljøer.

I februar 2009 arresterte politiet i delstatene Colorado og California rundt 20 medlemmer av MS-13 samtidig som de beslagla store mengder metamfetamin, cirka 2,3 kilo av kokain, en liten mengde heroin, 12 skytevåpen og $ 3300 i kontanter.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Politiet i Norge har oversikt over cirka 40 navngitte personer i Norge, som kopiererer innvielsesritualer, handlinger og talemåten til MS-13 fra USA. De fleste medlemmene er i alderen 13 til 18 år, men noen få av dem er også litt eldre, hovedsakelig tidlig i 20-årene.[1]

Noen av dem har langt kriminelt rulleblad, mens andre ikke har gjort seg kjent for politiet fra tidligere. Det er ikke blitt bekreftet eller sannsynliggjort at medlemmene av MS-13 i Norge har noen direkte forbindelse eller kontakt med medlemmene av grupperingen i USA eller andre europeiske land.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet.no – Oslo-ungdom kopierer verdens farligste gjeng (Av Hans-Martin Thømt Ruud, Gunnar Thorenfeldt og Harald S. Klungtveit. Publisert 18. mai 2010, besøkt 19. mai 2010)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]