Marèges-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marèges-demningen
Val Beneyte vannkraftverk
Barrage de Marèges.jpg
LandFrankrike
StedCorrèze, Cantal
RegionAuvergne-Rhône-Alpes / Nouvelle-Aquitaine
VassdragDordogne
Fallhøyde110 m
Byggestart1922
Prod.start1935
Tekniske data
Antall turbiner4+1
Effekt146 MW
Årsproduksjon310 GWh

Marèges-demningen
45°23′31″N 2°21′53″Ø

Marèges-demningen er en demning med vannkraftverk i Frankrike. Den er anlagt nesten øverst i elva Dordogne. Byggingen av kraftverket og demningen startet i 1942 og var ferdig i 1953. Installert vannkrafteffekt er 146 MW, fordelt på 5 turbiner, hvorav 1 fra Dordogneelva og 4 fra for vannet fra La Diège-tunnelen. Årsproduksjonen av elektrisk kraft er om lag 310 GWh.

Demningen er en 89 meter høy buedam i betong som skaper et mindre reservoar i elven, hvor Val Beneyte vannkraftverk er tilknyttet også en annen demning over reservoaret – Chaumettes-demningen i den nordvestre, relativt store sideelva La Diège. Selve Marèges vannkraftverk får vann fra Marèges-demningen samt fra Neuvic-demningen i den lille sideelva Triouzoune.

Reservoaret bak Marèges-demningen har et areal på 2,0 km² (200 hektar) og et volum på inntil 477 millioner m³.

Anlegget ligger i kommunen Liginiac, helt nord i departementet Cantal på grensen til Correze departement. Området er en del av Auvergne-Rhône-Alpes-regionen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

energistubbDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.