Mapo doufu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Mapo tofu, en spesialitet fra Chengdu rikelig krydret med sichuanpepper

Mapo Doufu (kinesisk: 麻婆豆腐; pinyin: Má pó dòu fǔ) er en tradisjonell og populær kinesisk rett som stammer fra sichuankjøkkenet. Retten lages i wokpanne och serveres over en skål med ris. Det finnes mange varianter av retten, men tradisjonelt består den i hovedsak av finmalt svine- eller storfekjøtt, silkestofu (myk tofu), i en chili- og bønnebasert saus, som toppes eller blandes med støtt sichuanpepper og vårløk. Resultatet er en rød, (vanligvis) ganske tynn og oljete komposisjon.

Utenfor Kina nedtones gjerne rettens karakteristiske styrke. Tradisjonelt er den imidlertid svært skarp, og forårsaker vanligvis både sterk svettedannelse samt en svært varm følelse i magen.

Doufu inntar forøvrig en helt spesiell plass i den turbulente politiske kampen mellom kommunister og nasjonalister i Kina før 1949. Fire uker før han ble henrettet av soldater fra nasjonalisthærens trettisjette divisjon den 18. juni 1935, skrev den tidligere lederen for Kinas kommunistiske parti, Qu Qiubai, et avskjedsbrev til sine kamerater som han avsluttet med de bevingede ord: «Kinesisk tofu er en annen sak som er best i verden og som smaker veldig godt. Farvel!»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]