Manuel Fraga Iribarne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manuel Fraga Iribarne
Mr. Manuel Fraga Iribarne (Spaanse minister), Bestanddeelnr 914-8477 (cropped).jpg
Født23. november 1922
Vilalba
Død15. januar 2012 (89 år)
Calle de Fernando el Católico, Madrid
Søsken Marcelo Fraga Iribarne
Barn Carmen Fraga Estévez
Utdannet ved Universidade de Santiago de Compostela, Universidad Complutense de Madrid
Beskjeftigelse Politiker, diplomat, skribent
Parti Alianza Popular (19771989), Partido Popular (19892012), Falange Española Tradicionalista y de las JONS
Nasjonalitet Spania
Medlem av Real Academia de Ciencias Morales y Políticas, Real Academia de Doctores de España, Royal Galician Academy, Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras, Royal European Academy of Doctors
Utmerkelser
16 oppføringer
Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden (1976), Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland (1969), storkors av Sankt Gregor den stores ordens, Robert Schuman-medaljen (1997), storkorsridder av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem, Gran Cruz de la Orden de Cisneros (1959), Q41152257 (2009), storkorskjede av Den sivile fortjenstorden (2003), storkorset av Karl IIIs orden (1969), storkorset av Alfons X den klokes orden (1973), Grand Cross of the Order of St. Raymond of Peñafort (1963), Rio Branco-ordenen, Grand Cross of the Order of the Second of May (2012), storkors av Solordenen, storkorset av Infante Dom Henriks orden (1964), Grand Cross of the Military Order of Christ
Signatur
Manuel Fraga Iribarnes signatur

Manuel Fraga Iribarne (født 23. november 1922 i Villalba, Galicia, død 15. januar 2012 i Madrid[1]) var en spansk minister i Francos regjering og senere politiker for det konservative partiet Partido Popular. Hans politiske karriere spenner over perioden fra diktaturet under Francisco Franco og inn i den demokratiske perioden. Fraga var en sentral figur på regionalt nivå i Galicia, såvel som på nasjonalt nivå i spansk politikk.

Fraga studerte rettsvitenskap, samfunnsøkonomi og statsvitenskap. Etter endt utdannelse startet han karriere i diplomatiet. Fra 1962 til 1969 var han informasjons- og turistminister i Francos regjering. Da Franco døde i 1975 var Fraga ambassadør i Storbritannia, men ble kalt hjem og utnevnt til visepresident i den nye regjeringen til Carlos Arias Navarro. Året etter ble han innenriksminister. Fraga kom til å spille en sentral rolle i overgangsprosessen til demokrati i Spania og var sentral i utformingen av landets nye grunnlov, vedtatt i 1978. Sammen med andre medlemmer av Francos regime stiftet han det høyreorienterte partiet Alianza Popular (AP). Fraga ble partiets første leder. Partiet var først lite, men vokste som følge av sammenbruddet i det sentrumsorienterte regjerings Unión de Centro Democrático i 1982. Med Fraga i spissen ble AP nå Spanias nest største parti, i opposisjon til sosialistpartiet. Under Fragas ledelse beholdt AP en sterkt konservativ profil. Han gikk av som partileder i 1986, men vendte tilbake i 1989 for å starte en reformprosess som skulle gjøre partiet mindre høyreorientert. Sammen med flere mindre kristeligdemokratiske partier og restene av CDU ble AP omdannet til det nye partiet Partido Popular (PP). Fraga overlot ledelsen av dette partiet til José María Aznar, men ble selv utnevnt til ærespresident.

Etter at Fraga forlot rikspolitikken, vendte han tilbake til politikken i sin hjemregion Galicia). Fra 1990 til 2005 var han regjeringsleder i den selvstyrte regionen Galicia.

Fraga var seinere medlem av senatet i Madrid.

I 1995 ble Fraga hedret med storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]