Manuel Fraga Iribarne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Manuel Fraga Iribarne
Manuel-Fraga-Iribarne.jpg
Født 23. november 1922
Vilalba
Død 15. januar 2012
Madrid
Barn Carmen Fraga Estévez
Utdannet ved Universidad de Santiago de Compostela
Parti Alianza Popular, Partido Popular
Nasjonalitet Spania
Medlem av Real Academia de Ciencias Morales y Políticas, Real Academia de Doctores de España
Utmerkelser
6 oppføringer
Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden, Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, ridder av Sankt Gregor den stores orden, Robert Schuman-medaljen, storkorsridder av Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem, Gran Cruz de la Orden de Cisneros
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Manuel Fraga Iribarne (født 23. november 1922 i Villalba, Galicia, død 15. januar 2012 i Madrid[1]) var en spansk politiker for det konservative partiet Partido Popular. Hans politiske karriere spenner over perioden fra diktaturet under Francisco Franco og inn i den demokratiske perioden. Fraga var en sentral figur på regionalt nivå i Galicia, såvel som på nasjonalt nivå i spansk politikk.

Fraga studerte rettsvitenskap, samfunnsøkonomi og statsvitenskap. Etter endt utdannelse startet han karriere i diplomatiet. Fra 1962 til 1969 var han informasjons- og turistminister i Francos regjering. Da Franco døde i 1975 var Fraga ambassadør i Storbritannia, men ble kalt hjem og utnevnt til visepresident i den nye regjeringen til Carlos Arias Navarro. Året etter ble han innenriksminister. Fraga kom til å spille en sentral rolle i overgangsprosessen til demokrati i Spania og var sentral i utformingen av landets nye grunnlov, vedtatt i 1978. Sammen med andre medlemmer av Francos regime stiftet han det høyreorienterte partiet Alianza Popular (AP). Fraga ble partiets første leder. Partiet var først lite, men vokste som følge av sammenbruddet i det sentrumsorienterte regjerings Unión de Centro Democrático i 1982. Med Fraga i spissen ble AP nå Spanias nest største parti, i opposisjon til sosialistpartiet. Under Fragas ledelse beholdt AP en sterkt konservativ profil. Han gikk av som partileder i 1986, men vendte tilbake i 1989 for å starte en reformprosess som skulle gjøre partiet mindre høyreorientert. Sammen med flere mindre kristeligdemokratiske partier og restene av CDU ble AP omdannet til det nye partiet Partido Popular (PP). Fraga overlot ledelsen av dette partiet til José María Aznar, men ble selv utnevnt til ærespresident.

Etter at Fraga forlot rikspolitikken, vendte han tilbake til politikken i sin hjemregion Galicia). Fra 1990 til 2005 var han regjeringsleder i den selvstyrte regionen Galicia.

Fraga var seinere medlem av senatet i Madrid.

I 1995 ble Fraga hedret med storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]